Ένας από τους τομείς με τις υψηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι αυτός των κατασκευών, καθώς είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το 30% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος περίπου το ένα τρίτο της κατανάλωσης υλικών της Ένωσης πηγαίνει στις κατασκευές, ενώ η χρήση των κτηρίων αντιπροσωπεύει το 42% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ο παροπλισμός κτηρίων, δηλαδή η αφαίρεση του εξοπλισμού τους οδηγεί στη μεγαλύτερη ροή αποβλήτων στην ΕΕ κατά βάρος. Αν και τα ποσοστά ανακύκλωσης των απορριμμάτων κατεδάφισης είναι υψηλά, οδηγούν κυρίως σε υποκύκλωση, δηλαδή επαναχρησιμοποίηση χαμηλής αξίας, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΠ.
Πώς θα καταστεί βιώσιμο το κτηριακό απόθεμα της Ευρώπης;
Η ανακαίνιση υφιστάμενων κτηρίων και η χρήση δομικών προϊόντων με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα, όπως τονίζει ο Οργανισμός, προκειμένου το κτηριακό απόθεμα της Ευρώπης να καταστεί πιο βιώσιμο.
Για να γίνει κάτι τέτοιο τα κτήρια θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και να καταστούν ανθεκτικά στην κλιματική κρίση. Την ίδια ώρα, είναι σημαντικό να υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, για παράδειγμα, ενσωματώνοντας χώρους πρασίνου στις στέγες τους και η βλάστηση να είναι μέρος του σχεδιασμού των κτηρίων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα βιώσιμο σύστημα κτηρίων θα πρέπει να δημιουργεί οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες κατοικίες για όλους και για όλες. Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να υποστηριχθεί από συμμετοχικές προσεγγίσεις στη λήψη αποφάσεων που ευνοούν ισχυρές τοπικές κοινότητες, παράλληλα με επιδοτήσεις για ανακαινίσεις κτηρίων και αναβαθμίσεις για να αυξηθεί η οικονομική προσιτότητα των βιώσιμων κτηρίων τώρα και στο μέλλον, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός.
Δείτε αναλυτικά το Infographic του CNN Greece