«Είμαι παιδί, δικαίωμά μου»

 

 

odigismos

 

 

4 Νοεμβρίου Ημέρα Οδηγισμού

 

Με σύνθημα « Είμαι παιδί, δικαίωμά μου», γιορτάζουν φέτος τα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού την Ημέρα Οδηγισμού.

Το ΣΕΟ, από την ίδρυσή του πριν από 80 χρόνια, προασπίζεται τα δικαιώματα του παιδιού, πολύ πριν αυτά θεσπισθούν με τη Διεθνή Σύμβαση, πολύ πριν οι χώρες ευαισθητοποιηθούν ότι τα παιδιά χρειάζονται προστασία, πολύ πριν γίνει αντιληπτό ότι  τα παιδιά δεν είναι μικρογραφίες ανθρώπων με μικρότερα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ΣΕΟ είναι μια πρωτοπόρα οργάνωση η οποία πρώτη  απ΄ όλα  τα έθνη αναγνώρισε τα δικαιώματα του παιδιού και εργάζεται από το 1932 στη χώρα μας για την προάσπισή τους. Το οδηγικό παιδαγωγικό πρόγραμμα κάνει πράξη τα δικαιώματα του παιδιού.

Πιο κάτω παραθέτουμε ορισμένα από τα άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στα οποία βασίζεται το οδηγικό πρόγραμμα:

Άρθρο 2: Απαγόρευση διακρίσεων. Όλα τα παιδιά είναι ίσα κι έχουν δικαίωμα να τα αντιμετωπίζουν χωρίς διακρίσεις λόγω της φυλής, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας, των απόψεων, της περιουσίας, της κατάστασης, των ιδιαίτερων αναγκών ή της εμφάνισής τους

Άρθρο 5: Ρόλος γονέων και κηδεμόνων. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες ενός παιδιού είναι υπεύθυνοι να το μεγαλώνουν έτσι ώστε να αναπτύσσονται οι ικανότητές του και να το βοηθούν να μάθει και να ασκεί τα δικαιώματά του.

Άρθρο 12: Ελευθερία γνώμης. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Οι μεγάλοι πρέπει να ακούν και να παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τη γνώμη των παιδιών σε θέματα που τα αφορούν ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους.

Άρθρο 13: Ελευθερία έκφρασης. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να αναζητούν, να μαθαίνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και ιδέες και να εκφράζονται ελεύθερα μέσα από τον γραπτό ή προφορικό λόγο, την τέχνη ή άλλους τρόπους, αρκεί να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

Άρθρο 14: Ελευθερία σκέψης και θρησκείας. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να σκέφτονται ελεύθερα και να πιστεύουν σε μια θρησκεία.

Άρθρο 15: Ελευθερία συνάντησης και ομαδικής συνεργασίας. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να συναντώνται, να συνεργάζονται και να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις, αρκεί να μην παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων.

Άρθρο 16: Ιδιωτική ζωή. Κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει αυθαίρετα ή παράνομα στην ιδιωτική ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία ενός παιδιού, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή του.

Άρθρο 23: Παιδιά με αναπηρίες. Τα παιδιά με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες έχουν δικαίωμα να ζουν σε συνθήκες που εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους και ευνοούν την αυτονομία τους. Να απολαμβάνουν ειδική φροντίδα και να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή.

Άρθρο 29: Σκοποί εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση πρέπει να βοηθάει τα παιδιά να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους και να μαθαίνουν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους διαφορετικούς πολιτισμούς και το φυσικό περιβάλλον.

Άρθρο 31: Ελεύθερος χρόνος και ψυχαγωγία. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ξεκουράζονται, να έχουν ελεύθερο χρόνο, να παίζουν, να ψυχαγωγούνται και να ασχολούνται με πράγματα που τους ενδιαφέρουν.

« Είμαι παιδί, δικαίωμά μου» υποστηρίζει ο Οδηγισμός και 80 χρόνια το τηρεί πιστά, και μέσα από το παιχνίδι και την οδηγική  ζωή κάνει πράξη τα δικαιώματα του παιδιού.

 

 

 

 

.