Είμαστε ανοιχτοί σε διαβούλευση, ιδέες και προτάσεις για την χρήση των παλιών φυλακών

kakla_copy

Δηλώσεις της αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Βάσως Κάκλα για το κτήριο των παλιών φυλακών Τρικάλων

 «Είμαστε ανοιχτοί σε διαβούλευση, ιδέες και προτάσεις για την χρήση των παλιών φυλακών»

 «Κύριος στόχος αυτή την στιγμή, να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ για να μην χαθεί η ευκαιρία για τα Τρίκαλα»

 Σε μια από καρδιάς δήλωση για ανοιχτή διαβούλευση στην οποία μπορούν να συζητηθούν νέες ιδέες και προτάσεις από όλους τους πολίτες που το επιθυμούν, για την χρήση των παλιών φυλακών Τρικάλων, προέβη η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Βάσω Κάκλα, σήμερα αργά το απόγευμα. Στην ερώτηση για την τύχη του κτηρίου, σε σχέση με τα έργα που ήδη έχουν γίνει στο χώρο, μετά την ανακάλυψη των οθωμανικών λουτρών στο ισόγειο, έργα τα οποία έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της φυσιογνωμίας των φυλακών, στις οποίες εγκλείστηκαν και σημαντικές προσωπικότητες της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας η κ. Κάκλα απάντησε:

«Το κτήριο έχει ζωντανή μνήμη. Αυτό πιστεύουν όλοι όσοι σέβονται την ιστορία του κτηρίου και της πόλης. Μας το λέει επίσης το συλλογικό ασυνείδητο της πόλης και η δική μας ευαισθησία. Αυτό δεν μπορείς να το γκρεμίσεις και να το σβήσεις και με εκπλήσσει πραγματικά η άποψη κάποιων συμπολιτών και πολιτικών, που λένε γκρεμίστε τα όλα γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτό το έκτρωμα.

Βεβαίως και θα διατηρήσουμε στοιχεία των φυλακών. Τα μετακινούμενα στοιχεία, σε αυτή τη φάση όμως δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε. Ένα κομμάτι θα μεταφερθεί και θα διασωθεί. Έτσι στη νέα χρήση του κτηρίου, θα δημιουργήσουμε μια αίθουσα φυλακών, η οποία θα εμπλουτιστεί επίσης με προβολικό υλικό και στοιχεία από μνήμες φυλακής.

Αυτή την στιγμή εκείνο που προέχει είναι η κοινή συμπόρευση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και η επιχορήγησή του με 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

filakes_trikalon


Τρέχουμε για να προλάβουμε να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ και αυτό πραγματικά είναι ένας μεγάλος αγώνας. Νομίζω εκεί θα πρέπει επί του παρόντος να επικεντρωθούμε όλοι οι πολίτες στα Τρίκαλα. Γιατί έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία που φοβάμαι, μήπως για άλλη μια φορά, η εθνική αφέλεια των Ελλήνων, η έλλειψη ψυχραιμίας και συνεργατικότητας, μπορεί να μας οδηγήσει στο χάσιμο μιας ευκαιρίας, από την οποία μπορεί να προκύψει ένα λαμπρό μνημείο πολιτισμού στα Τρίκαλα» είπε η κυρία Κάκλα και υπογραμμίζοντας τον λόγο της, κλείνοντας δήλωσε:

«Και φυσικά θα ακούσουμε ανθρώπους που ξέρουν την ιστορία της πόλης, αλλά και όσους έχουν να καταθέσουν νέες, φρέσκιες και εποικοδομητικές ιδέες για την χρήση του χώρου των παλιών φυλακών. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο».

Λέλα Κατεχάκη