Οι παγετώνες στα Ιμαλάια λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, αλλά μια νέα επιστημονική μελέτη έδειξε ότι ένα απροσδόκητο φαινόμενο στην ψηλότερη οροσειρά του κόσμου «θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης» στην περιοχή.
Οταν υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν πάγους σε μεγάλα υψόμετρα, το φαινόμενο προκαλεί εμμέσως ισχυρούς, ψυχρούς ανέμους στις πλαγιές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature Geoscience.
Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ του περιβάλλοντος αέρα πάνω από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων και του ψυχρότερου στρώματος αέρα που έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια των παγωμένων μαζών, οδηγεί σε αύξηση της «τυρβώδους ανταλλαγής θερμότητας στην επιφάνεια του παγετώνα». Ετσι ψύχεται περισσότερο η επιφανειακή αέρια μάζα, εξηγεί η Φραντσέσκα Πελικιότι, καθηγήτρια με ειδίκευση στους παγετώνες, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας και είναι επικεφαλής της μελέτης
Καθώς πέφτει η θερμοκρασία του ήδη ψυχρού και ξηρού επιφανειακού αέρα, οι αέριες αυτές μάζες γίνονται πιο πυκνές και βυθίζονται χαμηλότερα, «κατηφορίζοντας» τις πλαγιές των βουνών προς τις κοιλάδες, ψύχοντας κατώτερες περιοχές των παγετώνων αλλά και τα γειτονικά οικοσυστήματα.
Με τον πάγο και το χιόνι από την οροσειρά να τροφοδοτούν 12 ποτάμια που παρέχουν γλυκό νερό σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 16 χώρες, είναι σημαντικό να διαπιστωθεί, κατά πόσο οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα μπορούν να διατηρήσουν αυτό τον φαινομενικά «αυτοσυντηρούμενο» κύκλο ψύξης, καθώς η περιοχή είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Αλλωστε η περιοχή ήδη καταγράφει τις συνέπειες: έκθεση του Ιουνίου κατέδειξε ότι οι παγετώνες στα Ιμαλάια έλιωναν 65% ταχύτερα κατά τη δεκαετία του 2010 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.
Με πληροφορίες από CNN kathimerini.gr