Ηλίας Βλαχογιάννης: Ο νέος Υπουργός είναι θαρραλέος είναι δυναμικός

Μιλώντας σήμερα στη Λέσχη 97,6 ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης και σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είπε:

« Ήταν ένας μερικώς δομικός ανασχηματισμός, άλλαξε η κεντρική κατεύθυνση, αυτή τη στιγμή είναι μια κυβέρνηση που καλύπτει από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι την άκρα δεξιά, είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Στην κυβέρνηση δοκιμάζονται οι υπουργοί σε όλα τα πόστα και στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ο Βορίδης κατά γενική ομολογία τα πήγε πάρα πολύ καλά, οι αγρότες τα πήγαν πολύ καλά και για πρώτη φορά έχουμε αγροτικό ισοζύγιο σε εισαγωγές και εξαγωγές. Ο Κώστας Σκρέκας είχε την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αυτό ήταν το αντικείμενο του, αλλά η εφαρμογή της Αγροτικής Πολιτικής ήταν απευθείας στον ίδιο τον υπουργό και πιστεύω πως τα πήγε πολύ καλά.

Την «λάντζα» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την έβγαλε ο Κωστής Χατζηδάκις, εκείνος είχε το «μεγάλο αγγούρι» όταν ανέλαβε με την χρεωκοπία της ΔΕΗ αλλά κατάφερε με στοχευμένες δράσεις να επιβιώσει οικονομικά. Υπάρχουν θέματα μεγάλα και για τον νέο Υπουργό Ενέργειας όπως είναι η πώληση της ΛΑΡΚΟ που θα γίνει τον άλλο μήνα και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της. Η ΛΑΡΚΟ είναι φιλέτο, ήταν μονοπώλιο στην Ευρώπη στην παραγωγή νικελίου, αλλά με τους υψηλούς μισθούς που έχουν οι υπάλληλοι της είναι ζημιογόνα. Αυτός που θα την πάρει θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί  το κόστος των εργαζομένων και αυτό το ελληνικό κράτος δεν μπορεί, δεν τολμά να το κάνει.

Υπήρξαν λάθη των διοικήσεων στη ΛΑΡΚΟ, ξεκάθαρα πράγματα, είτε το μισθολογικό κόστος είτε τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί με τις χαμηλές τιμές πώλησης. Όλες οι διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ την έβαλαν μέσα, γιατί πουλούσαν το νικέλιο πολύ φθηνότερα από αυτό που κόστιζε. Διοικήσαν άνθρωποι διορισμένοι, άρα οι ευθύνες μετατίθενται και στις κυβερνήσεις, που δεν ήλεγξαν αυτές τις διοικήσεις και δεν εξαιρώ και τις δικές μας κυβερνήσεις.

Από το υπουργείο περιβάλλοντος ως νομός Τρικάλων, έχουμε πολλές εκκρεμότητες, όπως είναι το φράγμα Μεσοχώρας, που έπρεπε να είχε τελειώσει το 2010, ένα μείζον θέμα για το νομό και τη χώρα γιατί χάνονται εκατομμύρια. Έχουμε πρόβλημα με το Ε΄τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, δεν μπορεί όλες οι κυβερνήσεις να έχουν κάνει λάθη κι ένα τμήμα των δικαστών του ΣτΕ να βρίσκουν πάντα το σωστό. Υπάρχει μια υπερβάλλουσα ευαισθησία των δικαστών που δεν θέλει να γίνει το έργο. Ο νέος Υπουργός θαρραλέος είναι, δυναμικός είναι, γιατί να μη μπορεί να το λύσει το πρόβλημα αφού υπάρχει και η εκφρασμένη πολιτική βούληση τη κυβέρνησης να γίνει το συγκεκριμένο έργο; Εγώ πιστεύω πως αν το είχαν αναθέσει σε μένα όταν ήμουν Νομάρχης, θα τα είχα ξεπεράσει τα προβλήματα. Στην πολιτική δεν είναι όλα στρόγγυλα, light, και δημόσιες σχέσεις, είναι και η εφαρμογή του νομίμου υπέρ του λαού».