Ηλιάνα Μπαταγιάννη: Από τις δυναμικές γυναικείες παρουσίες στο συνδυασμό του Κων/νου Παπευθυμίου για τη «μάχη» του Επιμελητηρίου

Η Ηλιάνα Μπαταγιάννη είναι επιχειρηματίας-οικονομολόγος και ως ένας νέος άνθρωπος, φέρνει μαζί της τον «αέρα» φρέσκων και καινοτόμων ιδεών, που έχει οραματιστεί να δει να υλοποιούνται. Δίκαια λοιπόν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δυναμικές νέες γυναικείες παρουσίες του συνδυασμού που ανήκει.

Στις εκλογές του Επιμελητηρίου Τρικάλων είναι υποψήφια στο εμπορικό τμήμα με το συνδυασμό «Επιχειρούμε μαζί-Αλλάζουμε το Επιμελητήριο» με τον Κων/νο Παπαευθυμίου.

Στις 17 & 18 Νοεμβρίου ψηφίζουμε «Επιχειρούμε μαζί», Κωνσταντίνο Παπαευθυμίου για να επαναπροσδιορίσουμε μαζί το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Στόχος μας είναι μια νέα διοίκηση με νέους ανθρώπους, σύγχρονες αντιλήψεις, γνώση και εμπειρία που θα δώσει κίνητρα και πολύτιμα εργαλεία στις επιχειρήσεις του τόπου μας για να αποκτήσουν μια σύγχρονη οργάνωση, χρηματοδότηση, προβολή και αύξηση του κύκλου εργασιών.

Μας αφορά όλους και μαζί σκοπεύουμε να δουλέψουμε για την αλλαγή ΠΑΝΤΑ με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Την αλλαγή δεν την φέρνει ποτέ ένας, αλλά οι πολλοί ενωμένοι. Σας περιμένουμε στις κάλπες Κυριακή 17 και Δευτέρα 18/11, γιατί είναι κάτι που αφορά το κοινό καλό των επιχειρήσεων όλων μας!

 

Σύντομο βιογραφικό της Ηλιάνας Μπαταγιάννη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα όπου έζησα  τα παιδικά μου χρόνια, τελείωσα το Α΄Λύκειο Τρικάλων και συνέχισα τις σπουδές μου  στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όπου έλαβα το πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης. Από φοιτήτρια ξεκίνησα να εργάζομαι όμως το νεανικό μου όνειρο ήταν να «πετάξω ψηλά» στους αιθέρες, κάτι που το κατάφερα περνώντας το τεστ εισαγωγής στην αεροπορική εταιρεία Emirates στο Ντουμπάι, που έγινε ο τόπος διαμονής μου για τα επόμενα 5 χρόνια. Μετά  το βασικό στάδιο εκπαίδευσης ξεκίνησα σαν αεροσυνοδός για να γίνω τελικά προϊστάμενη της Business class και της Α΄θέσης,  σαν το σενάριο της  ταινίας «View from the top» ( 2003 , Θέα από ψηλά ) με τη Γουίνεθ Πάλτροου στο ρόλο της αεροσυνοδού.

Η καριέρα μου στην Emirates μου έδωσε την ευκαιρία να βρεθώ και στις 4 ηπείρους του πλανήτη μας, να επισκεφτώ διάσημες πόλεις από το Σίδνεϋ, τη Μελβούρνη ως το Γιοχάνεσμπουργκ κι από τη Νέα Υόρκη, το Ντάλας, το Βανκούβερ, το Χονγκ Κόνγκ, το Πεκίνο ως την Αγία Πετρούπολη, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη. Αυτή η γνωριμία με τόσους διαφορετικούς πολιτισμούς, φυλές ανθρώπων, θρησκείες, τρόπος ζωής μου έδωσε να καταλάβω ότι ο κόσμος μας είναι τόσο μεγάλος όσο είναι και μικρός, ιδιαίτερα με τη σύγχρονη δυνατότητα επικοινωνίας του διαδικτύου και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανησυχίες αν και τις εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο.

Όλη αυτή τη διεθνιστική εμπειρία που απέκτησα προσπαθώ να την εφαρμόσω στην οικογενειακή μου επιχείρηση, που έγινα μέλος μετά την επιστροφή μου από το Ντουμπάι εφαρμόζοντας αρκετά απ΄όσα είδα κι άκουσα στα ταξίδια και στους ανθρώπους που συνάντησα:

α) Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν μεγάλες αρκεί να είναι εξωστρεφείς  και να μην περιορίζονται στα τοπικά τους όρια: να επεκτείνουν τη δράση τους πέρα από το Νομό μας , στη Θεσσαλία, όλη την Ελλάδα κι ακόμη πιο πέρα, να συμμετέχουν σε εκθέσεις κλαδικές, σε προώθηση πωλήσεων μέσω google και το Επιμελητήριο να ενημερώνει, να  στηρίζει και να καλύπτει μέρος των δαπανών, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα .

β) Σύμμαχος για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια είναι το ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business) και η χρήση νέων τεχνολογιών: ακόμη και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν ιστοσελίδα, e-shop, ηλεκτρονική τιμολόγηση και διακίνηση προϊόντων. Το Επιμελητήριο που θα έπρεπε να αρωγός αυτής της προσπάθεια απουσιάζει παντελώς, χωρίς να ενημερώνει τις επιχειρήσεις για το σύγχρονο τρόπο οργάνωσης και προβολής.

γ) Όλα τα παραπάνω για να είναι εφικτά χρειάζονται μελέτες, επενδύσεις σε σύγχρονο και δαπανηρό εξοπλισμό, αλλά είναι γνωστό ότι οι τράπεζες δύσκολα χορηγούν κεφάλαια κίνησης σε μικρές επιχειρήσεις – ακόμη και για επενδύσεις νέας τεχνολογίας – ενώ τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάκαμψης , ΤΕΠΗΧ καταλήγουν σε μεγάλες εταιρείες, οικοδομές, τουρισμό. Ποια ήταν η στήριξη και η βοήθεια που πρόσφερε το Επιμελητήριο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; απολύτως καμία.

Θα μπορούσα να αναφέρω  περισσότερα αναλύοντας τα προβλήματα που συνάντησα επιστρέφοντας στην Ελλάδα και που είναι και οι λόγοι που αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για το Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Πιστεύω ότι μια νέα διοίκηση με νέους ανθρώπους, σύγχρονες αντιλήψεις, γνώση και εμπειρία θα δώσει κίνητρα και πολύτιμα εργαλεία στις επιχειρήσεις, για να αποκτήσουν σύγχρονη οργάνωση, χρηματοδότηση, προβολή και αύξηση του κύκλου εργασιών.