Εικόνες ντροπής από τις “ματωμένες” κάλπες στην Καταλονία

Τον χειρότερο τρόπο φαίνεται ότι επέλεξε η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για να αντιμετωπίσει το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ξύλο, πλαστικές σφαίρες, κλωτσιές και άλλες μορφές αστυνομικής βίας ήταν η απάντηση του Μαριάνο Ραχόι, σε μια κίνηση που όπως όλα δείχνουν προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς οι εικόνες με χτυπημένους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα κάνουν τον γύρο του κόσμου.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημάρχου της Βαρκελώνης 460 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την βία της ισπανικής αστυνομίας.

Oι σκηνές βίας με τραυματισμένους διαδηλωτές σοκάρουν. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από Καταλανούς αλλά και από ξένους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα δείχνουν την εθνοφυλακή της Μαδρίτης να επιτίθεται όχι μόνο σε πολίτες αλλά σε πυροσβέστες, ακόμα και στην τοπική αστυνομία.

View image on Twitter

Τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιθανότητες αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας βραχυπρόθεσμα, ακόμη και μετά από ένα συντριπτικό αποτέλεσμα στην κάλπη είναι πάρα πολύ μικρές.

Και τούτο, διότι στα μάτια της ισπανικής κυβέρνησης, της διεθνούς κοινότητας και της δικαστικής εξουσίας το δημοψήφισμα παράμενει χωρίς νομική βάση.

Ενα σενάριο θα ήταν η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Μαδρίτη θα μπορούσε να απαντήσει με την κατάληψη της διοίκησης της περιοχής δια της βίας χρησιμοποιώντας το μυστηριώδες άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Όπως είναι προφανές κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σωρεία αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Ισπανίας, και η κυβέρνηση Ραχόι θα βρισκόταν σε αχαρτογράφητα νερά.

Ενα άλλο σενάριο, πιο μετριοπαθές είναι η καταλανική κυβέρηση να καλέσε περιφερειακές εκλογές για να διατηρήσει το ζήτημα ανοιχτό.

Είναι πάντως σαφές ότι με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thetoc.gr