«Ιερό αντάρτικο» από Μητροπολίτες: «Απειλούν» ότι θα ανοίξουν τους ναούς – «Ας μας συλλάβουν»

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, για τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τις εκκλησίας, η οποία ωστόσο φαίνεται κομμένη στα δύο.

Κλειστοί θα παραμείνουν οι ναοί κατά τη διάρκεια των εορτών, μετά από απόφαση της κυβέρνησης και των ειδικών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ θα ανοίξουν μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Μάλιστα, αυτές τις δύο ημέρες, εντός των ναών θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία ως και 9 ατόμων, με εξαίρεση τους μητροπολιτικούς ναούς, εκεί όπου το όριο θα φτάνει τα 25 άτομα, με την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων να έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Τηνν ίδια στιγμή ξεκαθαρίζεται ότι ο εορτασμός των Θεοφανείων με τον αγιασμό των υδάτων δεν θα πραγματοποιηθεί.

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης η Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα, με τις πρώτες αντιδράσεις ιερέων να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, καθώς περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα άνοιγε τις εκκλησίες με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις.

Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και μια μειοψηφία πατέρων εμφανίζεται ότι δεν θα υπακούσουν και θα ανοίξουν κανονικά τις πόρτες των εκκλησιών, ακόμα κι αν συλληφθούν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, ο οποίος μιλώντας στο OPEN TV, είπε ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής». Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Καταλήγοντας μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

Μητροπολίτης Σερρών: Τα μέτρα επεβλήθησαν έξωθεν από την πίστη μας

Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά σε πιο ήπιο τόνο, και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει». Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως».

Καταλήγοντας, ο κ. Θεολόγος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

Δημητριάδος: Δεν θα γίνουν αποδεκτά τα μέτρα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Romfea, μιλώντας στο δελτίο του TRT, o Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σημείωσε ότι «οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμό πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι «θα περιμένουμε πλέον την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, γιατί μόνο αυτή μας δεσμεύσει, ουσιαστικώς και εκκλησιαστικώς. Ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή. Αρα θα περιμένουμε τις αποφάσεις της ΔΙΣ και θα πράξουμε αναλόγως».

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος είπε ότι ως Εκκλησία «ξέρουμε να χειριστούμε τα πράγματα» και πως «αυτοί που έχουν τις ευθύνες θα πρέπει να αναλογιστούν τι αναλαμβάνουν ως ευθύνη και τί πρέπει να κάνουν». Να σημειωθεί ότι αρκετοί Ιεράρχες φαίνεται να εισηγούνται στην Ιερά Σύνοδο να δηλώσει ότι αποδέχεται τα μέτρα, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να μην προκληθεί σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας.

newpost.gr