Ιερές παρακλήσεις Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Γρηγορούσα

Του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Δαλαγιώργου
«Αν ο θάνατος των οσίων είναι τίμιος και η μνήμη δικαίου συνοδεύεται από εγκώμια, πόσο μάλλον τη μνήμη της αγίας των αγίων, διά της οποίας επέρχεται όλη η αγιότης στους αγίους, δηλαδή τη μνήμη της αειπάρθενης και Θεομήτορος, πρέπει να επιτελούμε με τις μεγαλύτερες ευφημίες» αναφέρει χαρακτηριστικά σε έναν λόγο του περί της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

Η Παναγία είναι η ευεργέτιδα κάθε ορθοδόξου Χριστιανού.  Γι’ αυτό και την επικαλείται ως βοηθό και μεσίτρια για την επίλυση των προβλημάτων του.  Ποιος Χριστιανός στα βάσανά του, στις θλίψεις του δεν ζήτησε την επέμβαση και την προστασία Της και δεν είδε τη θαυματουργική της βοήθεια;  Άπειρα, είναι τα θαύματά Της ή και οι εμφανίσεις Της μπροστά στην αγνή και άδολη πίστη.  Ενθυμούμε το γεγονός που συνέβη μία Μεγάλη Δευτέρα στο Ναό της Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ.  Ένας Μουσουλμάνος από την πόλη της Βηθλεέμ ήλθε στο Ναό και άναψε δύο κεριά μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας. Με κλάματα στα μάτια στράφηκε προς τους Πατέρες οι οποίοι καθάριζαν τον Ναό και τους είπε πως  την προηγούμενη μέρα είχε δει την Παναγίας μας στον ύπνο του. Η ίδια η Κυρία Θεοτόκος τον κάλεσε να πάει στον τόπο που είχε γεννηθεί ο Υιός της, να περάσει από τη χαμηλή πόρτα, να προχωρήσει προς τα δεξιά και να εισέλθει στον χώρο που υπάρχει εκεί για να την βρει και να της ανάψει δύο κεριά.
Αφού τους εξήγησε πως είχε δει την Παναγία μας και πως του είχε πλήρως περιγράψει το Ναό της Γεννήσεως, πρόσθεσε: «Μου είπε (η Θεοτόκος) να πω σε αυτούς που θα βρω εκεί (στους πατέρες που διακονούν εκεί) ότι ο Υιός της θα ξαναέρθει και θα πάρει μαζί Του όλους εκείνους που είναι κοντά Του».
Απίστευτο νέο τους μετέφερε ο μουσουλμάνος!!! Οι πατέρες αφού του προσέφεραν μία μικρή εικόνα της Παναγίας μας, την οποία δέχθηκε με ευγνωμοσύνη, έφυγε το ίδιο βιαστικά, όπως είχε έρθει, αλλά μέσα σε ένα λεπτό επέστρεψε. Η Παναγία μας του είχε πει πως «μπαίνοντας στο ναό θα έβλεπε τους φίλους της στις κολώνες». Οι πατέρες τον οδήγησαν στους κίονες των κλητών του Ναού όπου υπάρχουν αλλού αχνές, αλλού μαυρισμένες και αλλού καταστραμμένες αγιογραφίες που εικονίζουν ολόσωμους Αγίους της Εκκλησία μας. Αυτοί είναι οι «φίλοι» της Παναγίας μας, οι άγιοι και όσοι αγωνίζονται να την αγιότητα.  Στην Θεία Λειτουργία πάντοτε «ΠΡΟΣΧΩΜΕΝ» τα άγια που πρόκειται να προσφερθούν στους αγίους, στον πιστό λαό του Χριστού ο οποίος αγωνίστηκε, εγκρατεύθηκε, νήστευσε και νίκησε στον πνευματικό αγώνα, μέσα στον στίβο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ας μην λησμονούμε και τον λόγο του Κυρίου όταν η Μητέρα Του και οι αδελφοί του ζητούσαν να τον δούν λέγοντας χαρακτηριστικά: «ιδού η μήτηρ μου και οι αδελφοί μου.  Όστις ποιήση το θέλημα του πατρός μου του εν ουρανοίς, αυτός μου αδελφός και αδελφή και μήτηρ εστιν» (Ματθ. 12. 50).

Οι ευκαιρίες λοιπόν που μας δίνονται για πνευματική ανάταση δεν πρέπει να πάνε χαμένες ώστε να αποδείξουμε ότι όλοι οι εν δυνάμει Χριστιανοί Ορθόδοξοι είναι φίλοι του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Θεοτόκου. Γι’ αυτό τον σκοπό στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Θεομητορικό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας, οι Παρακλήσεις (7.00-8.30) είναι αφιερωμένες στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την Σύλληψη και την Γέννησή Της έως την Κοίμηση και την Μετάστασή Της, καθώς και στις θαυμαστές Επεμβάσεις της Μητέρας του Θεού, ώστε να εμβαθύνουμε και να ζήσουμε κι εμείς για λίγες ημέρες στιγμές από την ζωή της Θεοτόκου, γευόμενοι στην ψυχή μας την ειρήνη, την πραότητα, την αγάπη, την ευσπλαχνία και την ταπείνωση, γενόμενοι υπήκοοι Χριστού έως θανάτου, αλλά και μέλη της Αγίας Οικογένειας της Εκκλησίας του Χριστού.

Καλόν Θεομητορικό Μήνα! Καλήν Παναγία σε όλους!