Ίδρυση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων – Μουσείου Μανιταριών στην Καλαμπάκα

manitaria 38

Με το δελτίο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την ίδρυση του «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων – Μουσείου Μανιταριών» στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και ειδικότερα στην Καλαμπάκα. Η λειτουργία του τοποθετείται στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής δεν έγινε τυχαία. Έχει σχέση με το ότι βρίσκεται στα όρια σημαντικών βιότοπων της χώρας, γεγονός που επιτρέπει την απρόσκοπτη ανάπτυξη δράσεων του Μουσείου σχετικών με τους βιότοπους αυτούς, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενείται σ’ αυτό η πλειοψηφία των ζώων που ζουν εκεί.

Επίσης οι δράσεις των μανιταρόφιλων, που σε μεγάλο βαθμό συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, διευκολύνουν τη συνεργασία με το Μουσείο, για κοινές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες.

Τέλος, η μεγάλη επισκεψιμότητα του ιερού χώρου των Μετεώρων, επιτρέπει τη διάχυση των στόχων του Μουσείου σε ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ προσφέρει ‘ένα σημαντικό επιπλέον σημείο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Το μουσείο θα περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή εκθεμάτων πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του θα στηρίζεται στην επιστημονική γνώση και συνδρομή που εγγυάται η συνεργασία μας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς, ούτως ώστε οι παρεχόμενες πληροφορίες και δράσεις να στηρίζονται στη γνώση, την εγκυρότητα και το κύρος των μεγαλυτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Η φιλοδοξία μας, δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα ακόμα μουσείο φυσικής ιστορίας, αλλά ένα χώρο καλλιέργειας της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και κυψέλη εκπαίδευσης και δημιουργίας όπου η πληροφορία θα συνδυάζεται με την ψυχαγωγία και η γνώση με τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς.

Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών θα είναι μοναδικός και μέσα από διοράματα, φιλοδοξούμε να αναπαραστήσουμε, με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια, καθιστώντας ουσιαστικά το σύνολο του μουσείου, ένα τεράστιο έργο τέχνης.

Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο, η επιμέλεια και συντήρησή τους από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προδιαγράφουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και καθιστούν την επίσκεψη, όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και παραγωγική.

Στο χώρο του μουσείου θα υπάρχουν χώροι για να φιλοξενηθούν μικρές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, να γίνουν σεμινάρια και εκδηλώσεις, ενώ θα μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν το café του μουσείου, να φωτογραφηθούν σε ειδικούς χώρους με τα ζώα, καθώς και να προμηθευτούν αναμνηστικά αντικείμενα, από το πωλητήριο.

Επίσης θα υπάρχει μόνιμη έκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών της ευρύτερης περιφέρειας, που θα έχει σχέση με την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής.

Τέλος, υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και δράσεις που θα επιμελείται ειδικό προσωπικό.

Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Μουσείο υψηλών προδιαγραφών, η εμβέλεια του οποίου να υπερβαίνει τα όρια της περιφέρειας και να είναι ένα από τα καλλίτερα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας της χώρας..

Ασφαλώς, θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Όμως είμαστε βέβαιοι, ότι οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει, αλλά και οι σχέσεις αλληλοτροφοδότησης που θα αναπτυχθούν, τόσο με το κοινό, όσο και με θεσμικούς φορείς, προδιαγράφουν το αποτέλεσμα και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και είμαστε βέβαιοι ότι τα ΜΜΕ θα δώσουν το χώρο και το χρόνο που αναλογεί σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Για τον ακριβή χρόνο έναρξης της λειτουργίας του Μουσείου θα ενημερωθείτε με νέα επιστολή.

.