Η υπερθέρμανση δεν θα συμβεί, συμβαίνει τώρα

Οι χώρες της Μεσογείου θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Tα επόμενα χρόνια αναμένονται νέα υψηλά ρεκόρ θερμοκρασίας, ξηρασίας και λειψυδρίας

Στην Αλάσκα των χαμηλών θερμοκρασιών ο υδράργυρος – πριν από μερικές μέρες – χτύπησε κόκκινο με συνέπεια να καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ ζέστης (!). Η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 32 βαθμούς Κελσίου και οι κάτοικοι της μακρινής πολιτείας των ΗΠΑ δεν ήξεραν πώς να προστατευτούν…

Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού σε αυτό το μέρος της Γης που βρέχεται από τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό ελάχιστα σπίτια διαθέτουν air condition. Oσοι βιαστούν να το σχολιάσουν ειρωνικά – μια και για εμάς τα κλιματιστικά είναι πλέον μια πραγματικότητα – να τους θυμίσω πως πριν από 32 χρόνια και εμείς στην ίδια θέση βρισκόμασταν. Για την ιστορία, ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του – επισήμως – 1.300 νεκρούς. Ανεπισήμως κανείς δεν ξέρει…

Αλλαγή εικόνας. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, λίγο πριν από το τέλος του Ιουνίου, σημειώθηκαν θερμοκρασίες – ρεκόρ που ξεπέρασαν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι όχθες των ποταμιών και των λιμνών της Γηραιάς Ηπείρου με τα «καφετιά» συνήθως νερά μετατράπηκαν σε παραλίες θυμίζοντας… Greek Islands.

Το ίδιο διάστημα, ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε πολικές αρκούδες στη μακρινή Σιβηρία (που στο μυαλό μας είναι ταυτισμένη με το κρύο κλίμα) να ψάχνουν για τροφή σε κατοικημένες περιοχές… Και ξαφνικά ο καιρός άλλαξε: στην αρχή επλήγησαν από ακραία – για την εποχή – καιρικά φαινόμενα η Ιβηρική και η γειτονική Ιταλία. Στη συνέχεια, η βίαιη εισβολή αυτού του ψυχρού μετώπου στη Βόρεια Ελλάδα που συνοδεύτηκε από καταιγίδες και ανέμους ιδιαίτερης σφοδρότητας μετέτρεψε τη Χαλκιδική – που λίγο πριν φλεγόταν από τον καύσωνα – σε κρανίου τόπο με επτά νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες (!).

tovima.gr