Κανένας συνταξιούχος βουλευτής του ΚΚΕ δεν υπέβαλε αίτηση για χορήγηση των αναδρομικών
Εδώ και ένα χρόνο (!) εκκρεμεί στη Βουλή η συζήτηση της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσε το Κόμμα για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.
Κανένας συνταξιούχος βουλευτής του ΚΚΕ δεν υπέβαλε αίτηση για χορήγηση των αναδρομικών. Εξάλλου οι συνταξιούχοι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν τις συντάξεις τους στο Κόμμα, όπως και οι εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές καταθέτουν τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Θέση εναντίον όσων κατέθεσαν αίτηση για αναδρομικά, πήραν όλα τα άλλα κόμματα. Κανένα, όμως, δεν τοποθετείται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και τη συνταξιοδότηση των βουλευτών από τα επαγγελματικά τους ταμεία. Αυτό το γεγονός δείχνει και την υποκρισία τους, καθιστά αμφίβολη τη στάση τους και απέναντι στα αναδρομικά, αν δεν υπήρχε γι’ αυτά τέτοια λαϊκή κατακραυγή. Το ζήτημα, λοιπόν, παραμένει: Κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων τώρα!
Τη συνέπεια του ΚΚΕ και ταυτόχρονα την υποκρισία των αστικών κομμάτων στο ζήτημα των αναδρομικών που διεκδικούν με προσφυγές τους οι συνταξιούχοι βουλευτές, επαληθεύουν οι εξελίξεις. Ο ντόρος που στήνουν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και οι παραφυάδες τους είναι δημαγωγικός. Όχι μόνο επειδή οι δικοί τους βουλευτές είναι αυτοί που πρωτοστατούν στις προσφυγές για την καταβολή των αναδρομικών, αλλά κυρίως επειδή αρνούνται να πάρουν θέση απέναντι στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και ένα χρόνο το ΚΚΕ, για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, η συζήτηση της οποίας ακόμα εκκρεμεί στη Βουλή!
Η πρόταση κατατέθηκε στις 3 Μάη 2010 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και την ίδια μέρα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος. Η πρόταση νόμου κωδικοποιεί την πολιτική θέση που έχει το Κόμμα για το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και χρόνια. Καταγράφει τη διαφορετική αντίληψη του ΚΚΕ για το ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά Σώματα, αλλά και την αντίθεσή του στα παιχνίδια εντυπώσεων, στα οποία επιδίδονται τα αστικά κόμματα με τις αποζημιώσεις των βουλευτών, για να καταστήσουν το λαό υποζύγιο στο ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.
Η πρόταση νόμου
Στην αιτιολογική έκθεση επί της αρχής της πρότασης νόμου, σημειώνονται τα εξής:
«Αφετηριακή βάση της πρότασης νόμου που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι η γενικότερη αντίληψη του Κόμματός μας για το ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά Σώματα, και από τη σκοπιά αυτή αντιμετωπίζει και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα της προσωπικής τους κατάστασης. Αφετηριακή μας θέση είναι ότι η εκλογή στα Σώματα αυτά, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για κανένα προνόμιο των εκλεγμένων, σε σχέση με την προηγούμενη κατάστασή τους.
Άλλωστε, με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία που ο κοινωνικός πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, τα αντιπροσωπευτικά Σώματα θα μετατραπούν σε εργαζόμενα Σώματα εκπροσώπων που είναι ανακλητοί και δεν ξεκόβουν από την παραγωγή, αλλά αποσπώνται ανάλογα με τις ανάγκες.
Από τη σκοπιά αυτή τοποθετείται το ΚΚΕ και όσον αφορά τη βουλευτική σύνταξη και όσον αφορά τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει τα τελευταία χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη βουλευτική σύνταξη, η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και τις λοιπές διατάξεις, θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις.
Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δε συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή.
Τα άρθρα της πρότασης νόμου
Αρθρο 1ο: Καταργείται η βουλευτική σύνταξη και σταματά κάθε συνταξιοδοτική παροχή λόγω βουλευτικής θητείας.
Αρθρο 2ο: Ο χρόνος βουλευτικής θητείας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του.
Αρθρο 3ο: Ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης, ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα».
Από το γραφείο τύπου της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ