Η Τρόικα στέλνει μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ – Οι δανειστές «βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό» και του Τσίπρα

syriza-troika-708

Ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση φαίνεται πως στέλνουν τις τελευταίες ημέρες οι δανειστές, καθώς, η αδιάλλακτη στάση της Τρόικα και η ασφυκτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση ενδεχομένως να στρέφεται και προς την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών τραβούν επικίνδυνα το σχοινί, ενώ, και οι πολιτικοί «προϊστάμενοί» τους συνεχίζουν να φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ωστόσο, οι δηλώσεις και οι νέες απαιτήσεις ίσως να στρέφονται και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ως την πιθανή επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να ερμηνεύουν τα τελεσίγραφα προς την κυβέρνηση ως στοιχείο αποτυχίας της στην διαπραγμάτευση, ωστόσο, δεν θα μπορούσαν παρά να αναγνωρίζουν και τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.

Απανωτά χτυπήματα από Κομισιόν και Ντράγκι

Εκτός από τις συνεχόμενες απαιτήσεις της Τρόικα (τώρα ζητάει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό) η χθεσινή «βόμβα» του Μάριο Ντράγκι δημιούργησε ανησυχία σε όλες τις πλευρές. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως δεν είναι «ούτε αναγκαία, ούτε χρήσιμη» μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παγώνοντας τους πάντες.

Η «ατάκα» Ντράγκι μπορεί να απευθύνεται με σαφήνεια προς την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, το μήνυμα το… πήρε και η Κουμουνδούρου, καθώς, ένα από τα βασικά στοιχεία της «γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αίτημα για νέο κούρεμα χρέους.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν, επανέλαβε την Τρίτη την ανάγκη να… υποχωρήσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις της Τρόικα, σημειώνοντας πως αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Μήνυμα… ελήφθη από την Κουμουνδούρου;

Την ίδια στιγμή, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, παρακολουθούν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις κινήσεις και την σκληρή στάση που κρατούν οι δανειστές και φαίνεται πως έχουν λάβει το μήνυμα.

Αλλωστε, τις τελευταίες ημέρες, κορυφαία στελέχη, όπως οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Δραγασάκης, δείχνουν να χαμηλώνουν ελαφρώς τους τόνους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε μέσω Twitter, συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά και συμφωνία για χρέος-Πρόεδρο, ως απάντηση στον «εκβιασμό» της Τρόικα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Μητρόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε σήμερα ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να αναγκαστεί να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική.

Το μεσημέρι της Τρίτης ήλθε και μια αποστροφή του επικεφαλής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, η οποία είναι ενδεικτική του σκεπτικισμού που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε πως η σκληρή στάση της Τρόικα είναι και ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

«Δεν ξέρω τι έχει συζητηθεί μεταξύ τους. Αν ο κ. Σαμαράς τους έδωσε υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπόρεσε να εκπληρώσει -και επισήμως και ανεπίσημα-, τότε μπορεί να ισχύει -αυτό που κι εγώ είχα υπαινιχθεί σε μία ομιλία μου στη Βουλή-, ότι αυτή η κυβέρνηση, εκτός όλων των άλλων, δεν έχει πλέον και το κύρος -αν το είχε ποτέ-, να διαπραγματευτεί. Έχουν ευθύνες μεγάλες, αλλά σε μερικά πράγματα που θέτουν, μας αφορούν… Αυτά που καταγγέλλουμε εμείς στη Βουλή, τα ξέρουν κι αυτοί. Το πρόβλημα έχει γίνει περίπλοκο και για τους δανειστές. Δηλαδή, δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε διλήμματα και -για να σας δώσω και μία πολιτική ερμηνεία-, ενδεχομένως η σκληρή τους στάση δεν αφορά μόνο αυτή την κυβέρνηση. Ίσως θέλουν να δείξουν πώς θα φερθούν και στην επόμενη κυβέρνηση. Εφαρμόζουν μία σκληρή τακτική την οποία ενδεχομένως θα ήθελαν να συνεχίσουν και μετά, εάν τους παίρνει… », δήλωσε χαρακτηριστικά στον Αθήνα 9,84 ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Γκρίνιες» και Πολιτική Γραμματεία την Τετάρτη

Μέσα σε αυτό το κλίμα η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με εσωκομματικές «γκρίνιες», προεξάρχοντος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάτι που φέρνει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη για να «ηρεμήσουν» τα πνεύματα.

Πηγή:iefimerida.gr