Οι τρεις επιτυχίες Σαμαρά στη Μασσαλία

barkeloni

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ, εγκρίθηκαν μάλιστα και τρεις «γαλάζιες» τροπολογίες που αφορούν:

 • την προστασία του ευρωπαίου αγρότη. Συγκεκριμένα ζητείται από τα κράτη -εκτός Ε.Ε.- όπου εισάγονται αγροτικά προϊόντα να τηρούν τις ίδιες προδιαγραφές και τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τους ευρωπαίους αγρότες.

• το θέμα της ΑΟΖ, όπου εγκρίθηκε ενισχυτική τροπολογία στο ψήφισμα του κυπριακού κόμματος ΔηΣυ. Στην τροπολογία ζητείται να ενθαρρύνει η Ευρώπη την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

• Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης όπου εγκρίθηκε η παρέμβαση της Ν.Δ. ώστε να υπογράφονται ως προτεραιότητα διακρατικές συμφωνίες -είτε με την Ε.Ε. είτε μεμονωμένα με τα κράτη μέλη- για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών.

Η συνάντηση με τον Μπερίσα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποτιμά ως εξαιρετικά σημαντικές και τις επαφές που είχε στη Μασσαλία. Ο κ. Σαμαράς συνάντησε, με πρωτοβουλία του, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Σ.Μπερίσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας.

Μάλιστα ο αρχηγός της ΝΔ, ζήτησε από τον κ. Μπερίσα τον απόλυτο σεβασμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας των Βορειοηπειρωτών, που ζει μέσα στα σύνορα του αλβανικού κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η μειονότητα αυτή αποτελεί την καλύτερη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Έθεσε στον πρωθυπουργό της γείτονος ειδικότερα ζητήματα, που απασχολούν τη μειονότητα, όπως: τα θέματα απάλειψης της εθνικότητας και του θρησκεύματος από τα κρατικά έγγραφα, θέματα μειονοτικών περιουσιών και εκπαίδευσης, ενώ συζήτησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, το ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας -ύστερα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος-. 

Η «πόρτα» στον Γκρουέσφκι

 Στη ΝΔ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη μη πραγματοποίηση της συνάντηση Σαμαρά-Γκρούεφσκι, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η συνάντηση με τον αρχηγό των Σκοπίων, δεν ήταν προγραμματισμένη και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν τα ΜΜΕ της γείτονος, ο κος Σαμαράς επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου.

Οι επαφές Κορυφής

O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε πάντως την ευκαιρεία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, να συναντηθεί ακόμη κατ΄ ιδίαν, με τον π. Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζ.Κ.Τρισέ, τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Μ.Ραχόι, τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ.Β. Μαρτένς, τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ κ. Γ.Ντολ και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κέννυ. Με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, συζήτησαν τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και την κατάσταση σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού αναχώματος κατά των κερδοσκοπικών πιέσεων. Αυτό είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

newsbomb.gr