Η πάστα φλώρα είναι από τα πιο αγαπημένα και εύκολα γλυκά. Της έχω μια αδυναμία από μικρό παιδί γιατί στο φτωχικό μας σπιτάκι όταν ερχόταν επίσκεψη μια θεία δεν παρέλειπε να μας φέρνει το μόνο γλυκό που ήξερε να φτιάχνει εκπληκτικά! Κάπως έτσι την φωνάζαμε “η θεία Πάστα φλώρα” και ήταν από τις πιο αγαπημένες, τόσο η θεία αλλά και το υπέροχο αυτό γλυκάκι των παιδικών μου χρόνων!!!
Σας δίνω λοιπόν αυτή την πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή της για τη ζύμη, χωρίς καν μίξερ.
Πολύ Εύκολη Πάστα Φλώρα
Χρειαζόμαστε μια ταρτιέρα ή ένα στρόγγυλο ταψάκι, ελαφρώς βουτυρωμένο, διαμέτρου 30 εκ.
Υλικά για τη Ζύμη:
- 320 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. Βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)
- 100 γρ. Άχνη Ζάχαρη
- 1 Μεσαίο Αυγό
- 1 Βανίλια (σε σκόνη ή εκχύλισμα) ή/και
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά, για άρωμα)
- 1/2 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ (προαιρετικά, για πιο αφράτη ζύμη)
- 1/2 κ.γ. Αλάτι (προαιρετικά, τονίζει τη γεύση)
Για τη Γέμιση:
- Περίπου 400-500 γρ. Μαρμελάδα της αρεσκείας σου (φράουλα, βερίκοκο, κυδώνι, κλπ.)
Για το Άλειμμα (προαιρετικά):
- 1 Κρόκος Αυγού (χτυπημένος με 1 κ.σ. νερό ή γάλα)
Εκτέλεση:
- Ετοιμασία Ζύμης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν και τη βανίλια/ξύσμα. Ανακατεύεις.
- Προσθέτεις το κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
- Τρίβεις το βούτυρο με το αλεύρι ανάμεσα στα δάχτυλά σου (ή το κάνεις στο μπλέντερ με παλμικές κινήσεις) μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρή βρεγμένη άμμο. Προσοχή: Μην το δουλέψεις πολύ ώρα για να μη ζεσταθεί το βούτυρο.
- Προσθέτεις το αυγό και ζυμώνεις γρήγορα με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μπάλα ζύμης που δεν κολλάει στα χέρια.
- Τυλίγεις τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζεις στο ψυγείο για 30-45 λεπτά να σφίξει.
- Συναρμολόγηση:
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C (στον αέρα ή στις αντιστάσεις).
- Κρατάς περίπου το 1/4 της ζύμης στην άκρη για τα «κορδόνια» και την ξαναβάζεις στο ψυγείο.
- Με την υπόλοιπη ζύμη, στρώνεις μια φόρμα τάρτας ή ένα στρογγυλό ταψάκι (περίπου 24-26 εκ. διάμετρο) που έχεις λαδώσει/βουτυρώσει ελαφρά. Μπορείς να την ανοίξεις με πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες ή απλά να την πατήσεις με τα δάχτυλα απευθείας στη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Απλώνεις τη μαρμελάδα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
- Βγάζεις το κομμάτι ζύμης από το ψυγείο, το ανοίγεις με πλάστη και κόβεις λωρίδες (περίπου 1-1,5 εκ. πλάτος).
- Στρώνεις τις λωρίδες πάνω από τη μαρμελάδα σε σχήμα ρόμβων ή σταυρωτά (πλέγμα). Πιέζεις τις άκρες για να ενωθούν με τη βάση.
- Ψήσιμο:
- Αν θέλεις, αλείφεις τις λωρίδες με τον κρόκο αυγού για πιο χρυσαφένιο χρώμα.
- Ψήνεις στη μεσαία σχάρα για περίπου 35-45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει καλά.
- Την αφήνεις να κρυώσει τελείως πριν την κόψεις, ώστε να μη διαλυθεί.
Καλή απόλαυση! Είναι σίγουρο ότι θα σας πετύχει γιατί ότι φτιάχνει ο Τρικαλινός μάγειρας του κάμπου antonis cooken αποτελεί εγγύηση!