Η σύσκεψη – θρίλερ του Λουξεμβούργου και η διάψευση Παπακωνσταντίνου

louxemvourfo

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει την συμμετοχή του στη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο και διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
«Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

»Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

»Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Επίσης οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαψεύδουν κατηγορηματικά το κινδυνολογικό δημοσίευμα του Spiegel Online περί των δεινών που θα επέφερε στην Ευρώπη μια πιθανή οικειοθελής αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Διατηρούν, ωστόσο, το μυστήριο που καλύπτει την άτυπη συνάντηση υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης. Από τις πληροφορίες των ξένων μέσων ενημέρωσης συνάγεται ότι επί τάπητος όντως τίθεται το ελληνικό ζήτημα. Πιθανώς κάποιου τύπου «αντιμετώπιση» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ανταποκριτή του πρακτορείου Bloomberg στο Βερολίνο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι – σίγουρα βρίσκονται και υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σίγουρα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που είναι άλλωστε και πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου – συζητούν επί εγγράφου που έχει συντάξει η κυβέρνηση του Βερολίνου και το οποίο περιλαμβάνει τις εναλλακτικές εκδοχές αντιμετώπισης του «ολοένα διογκούμενου ελληνικού χρέους, το οποίο έχει πυροδοτήσει φημολογίες από επενδυτές ότι μια αναδιάρθρωση είναι μια πιθανή εξέλιξη».

Ο γαλλικός Monde αναφέρει στην ιστοσελίδα του πληροφορίες από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες στο Λουξεμβούργο λαμβάνει χώρα συνάντηση «κάποιων υπουργών της ευρωζώνης» με αντικείμενο τις κρίσεις χρέους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ή ακόμη με αντικείμενο τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πάντως δήλωση του Γιούνκερ ότι «δεν πρόκειται για επείγουσα συνεδρίαση του Eurogroup».

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στη συνάντηση του Λουξεμβούργου μετέχει «ένας μικρός αριθμός υπουργών της ευρωζώνης». Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή από το συνεργαζόμενο στην κυβέρνηση Μέρκελ κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών αναφέρει επίσης ότι στη συνάντηση μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός του Γιόργκ Ασμουσεν.

Ουδείς αναφέρεται σε παρουσία στο Λουξεμβούργο του προέδρου της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι ο Τρισέ έχει επανειλημμένως απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οιασδήποτε αναδιάρθρωσης ή αναπροσαρμογής ή… ο,τιδήποτε άλλο του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, θα ήταν δύσκολο να αποφασίσουν οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης κάτι τέτοιο εκθέτοντας τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ.

Η Wall Street Journal και άλλα μέσα ενημέρωσης αναμασούν τις ίδιες πληροφορίες χωρίς να ρίχνουν όμως φως στην όλη υπόθεση. Το βέβαιο είναι ότι το όλο μυστήριο τροφοδοτούν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – της ελληνικής ασφαλώς συμπεριλαμβανομένης – οι οποίες αρνούνται να επιβεβαιώσουν, να διαψεύσουν ή τέλος πάντων να σχολιάσουν ο,τιδήποτε αφορά τη σύνθεση και το αντικείμενο της «σύναξης του Λουξεμβούργου».

to vima.gr