Η συνέντευξη του Γιώργου Μανώλη στη HuffPost Greece

s-P-large300

Σε ένα πανελλαδικό debate νέων υποψηφίων, στην εφημερίδα Huffington Post
και στο Γιάννη Μπελεγρίνη, ο “δικός μας” νέος υποψήφιος, Γιώργος Μανώλης απαντά σε ερωτήσεις παράλληλα με υποψηφίους όλων των κομμάτων.

Γιατί αποφασίσατε να κατέβετε στην πολιτική;

Τώρα που η πολιτική εγκαταλείπει τους ανθρώπους το βρίσκω φυγόπονο να εγκαταλείψουν και οι άνθρωποι την πολιτική. Επομένως, η αποδοχή της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου να είμαι υποψήφιος βουλευτής ήταν μονόδρομος. Πίστευα και πιστεύω στη δημοκρατικότητα του αρχηγού του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και εκτιμώ ότι αψήφησε κάθε πολιτικό κόστος υπέρ του μέλλοντος της πατρίδας μας.
Οφείλουμε να συμπαρασύρουμε ο ένας τον άλλον, να τολμούμε και να υψώνουμε το ανάστημα της γενιάς μας. Της γενιάς με τα περισσότερα προσόντα που κινδυνεύει να μείνει στο “ψυγείο” και να γίνει πιο συντηρητική και από τους γονείς της…

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία η ανεργία στην χώρα μας βρίσκεται πάνω από το 25%, ενώ περίπου 1 στους 2 νέους δεν έχει δουλειά. Τι πρέπει να γίνει, κατά την γνώμη σας, για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

Τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτα υψηλά. Ειδικά στους νέους η ανεργία αποτελεί πια ένα εκρηκτικό, πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνο φαινόμενο. Είναι λοιπόν η ώρα να προβληματιστούμε για την εφαρμογή μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της δημιουργίας μιας έκρυθμης κατάστασης, όπως τα παρακάτω, τα οποία είναι απολύτως εφικτά και ας το αρνούνται διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες σήμερα: Ανακοινώσεις δημοσίων έργων και προγραμμάτων, σχεδιασμένα έτσι ώστε να δημιουργούν επιχειρηματικές και εργασιακές ευκαιρίες στις τοπικές αγορές: Π.χ. νέες ψηφιακές και επικοινωνιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, δημιουργία νέων μέσων μεταφοράς, υποδομών εναλλακτικών πηγών ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε προς το καλύτερο ένα πράγμα στην Ελλάδα, ποιο θα ήταν αυτό;

Αυτό θα ήταν η απελευθέρωσή μας από το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης. Η απελευθέρωση των δημοκρατικών θεσμών από τους μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου. Όπως ανέφερε και ο κ. Παπανδρέου σκοπός μας είναι η σύγκρουση με όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να παρασιτούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Θα είμαστε απέναντι σε όσους θεωρούν ότι έχουν το προνόμιο να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν. Θα ορθώσουμε το ανάστημα μας στη συντήρηση, στο σύστημα του πελατειακού καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε έντονα το δίλημμα που λέει «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο». Για εσάς υφίσταται αυτό το δίλημμα;

Σαφώς και πρόκειται περί ψευδοδιλλήματος. Η Νέα Δημοκρατία επί κυβερνήσεως Παπανδρέου εμφανίστηκε με αντιμνημονιακό προσωπείο και κατηγόρησε άνευ επιχειρημάτων την προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Ήταν κάθετα αρνητική σε διαπραγμάτευση και συναίνεση. Ο μόνος σκοπός ήταν η ανάληψη της εξουσίας. Ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε αντίθετα την χωρίς όρους συναίνεση από κόμματα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.Τη θέση της αντιπολίτευσης πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικώντας να εξαργυρώσει την αγανάκτηση του λαού σε ψήφους, δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το Μνημόνιο. Είναι όμως αντιληπτό ότι η ιστορία θα δικαιώσει τις σκληρές πλην αναγκαίες επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : Debate: Οι νέοι υποψήφιοι των κομμάτων μιλούν στη HuffPost Greece