Η ψυχική υγεία έχει σχέση με το κάπνισμα;

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν έχουν ιστορικό καπνίσματος έχουν γενικά καλύτερη ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία (HRQoL), καθώς και μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

Θέλοντας να εξετάσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την παραπάνω σύνδεση, ο καθηγητής Hagai Levine, από το Hebrew University-Hadassah Braun School of Public Health and Community Medicine στην Ιερουσαλήμ, και η ομάδα του αποφάσισαν να εξερευνήσουν την επίδραση του καπνίσματος σε ένα πληθυσμό φοιτητών από τη Σερβία. Περισσότερο από το 25% των κατοίκων του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι καπνιστές, γεγονός που καθιστά τους πληθυσμούς αυτούς ιδανικούς για τις έρευνες σχετικά με το κάπνισμα.

Η παρούσα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, εξέτασε δεδομένα από δύο μελέτες που είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες από δύο πανεπιστήμια: το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και το Πανεπιστήμιο της Πρίστινα. Οι εθελοντές είχαν κάνει τακτικά τσεκ-απ και επίσης έδωσαν στοιχεία σχετικά με την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση, την ηλικία, τον τόπο γέννησης και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων τους, ενώ εξετάστηκε και το ιστορικό χρονίων νόσων. Ακόμα, έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους, όπως για παράδειγμα το ιστορικό καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ, τα επίπεδα άσκησης και τη διατροφή.

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες θεώρησαν ως «καπνιστές» όσους κάπνιζαν τουλάχιστον 1 τσιγάρο την ημέρα ή πάνω από 100 τσιγάρα συνολικά στη διάρκεια ζωής τους.

Για την εκτίμηση του HRQoL, ο Levine και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της υγείας (φυσική λειτουργικότητα, σωματικό άλγος, γενικότερη υγεία, επίπεδα ενέργειας, κοινωνικότητα, ψυχική υγεία). Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης την κλίμακα Back Depression Inventory (BDI) για να εκτιμήσουν την παρουσία κατάθλιψης στους εθελοντές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υψηλότερες τιμές στην κλίμακα BDI συνδέονται συχνά με καπνιστές. Οι φοιτητές που κάπνιζαν είχαν 2 έως 3 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κλινική κατάθλιψη σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι καπνιστές είχαν επίσης περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και χειρότερη ψυχική υγεία, όπως προσδιορίστηκε από τις παραμέτρους του HRQoL.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες «αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν το κάπνισμα προκαλεί κατάθλιψη, φαίνεται ότι το τσιγάρο έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική μας υγεία».

iatrikanews.gr