Η πρόβλεψη των Financial Times για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα

Τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα κατανεμηθούν οι 21 έδρες της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου εκφράζουν οι Financial Times, με βάση τέσσερις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Στις δημοσκοπήσεις αυτές, η Νέα Δημοκρατία προβλέπεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 32,9% έως 39%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 24,2% έως 25,5%. Ο μέσος όρος των τεσσάρων δημοσκοπήσεων δίνει ποσοστό 35,6% στη Νέα Δημοκρατία, έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 10,6 μονάδων), και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6,3%, η Ένωση Κεντρώων με 2,7%, η Ελληνική Λύση με 2,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5%, το Ποτάμι με 1,4% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1,3%.

Με βάση τα ποσοστά αυτά, στο Ευρωκοινοβούλιο η Νέα Δημοκρατία αποσπά 10 έδρες, έναντι 7 του ΣΥΡΙΖΑ. 2 έδρες αποσπά η Χρυσή Αυγή και από μία το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

 

 

Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times:

«Η Ελλάδα αναμένεται να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα ή εντός μίας εβδομάδας από τις Ευρωεκλογές. Η χώρα αναδύεται από μία δεκαετή ύφεση, αλλά με την ανεργία ακόμα πάνω από το 18% και μία άνευ προηγουμένου φυγή νέων εργαζομένων με δεξιότητες προς άλλες χώρες της ΕΕ, η δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι το κύριο ζήτημα και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που αναδείχθηκε πρώτη στις εκλογές του 2014 και κέρδισε δύο βουλευτικές εκλογές το 2015, βρίσκεται πίσω από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

usay.gr