Η πρώτη «επιλεκτική χρεοκοπία» ήρθε από τη Moody’s

moodys214

H πρώτη υποβάθμιση στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την χώρα μας αμέσως μετά την συμφωνία για το νέο πακέτο στις Βρυξέλλες ήρθε από τον οίκο Moody’s.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε τη χώρα μας στη βαθμίδα CA, μια σκάλα πριν την χρεοκοπία C, από τη βαθμίδα CAA1.

Ο Moody’s αναφέρει ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα και η ανταλλαγή ομολόγων με τη συμμετοχή ιδιωτών αυξάνει την πιθανότητα η χώρα μας να σταθεροποιήσει και να μειώσει το χρέος της.

Παράλληλα, το πακέτο υποστήριξης για την Ελλάδα θα ωφελήσει όλη την Ευρωζώνη όσον αφορά το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης.

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις φερεγγυότητας και πολύ σημαντικό ρίσκο για την ολοκλήρωση των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υποβάθμιση αυτή από τον Moody’s κατά τρεις βαθμίδες στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας ήταν αναμενόμενη και εκτιμάται ότι θα την ακολουθήσουν τόσο η Fitch όσο και η S&P, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει.

Η ΕΕ με τις εγγυήσεις που έχει προσφέρει με την τελευταία της απόφαση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ύψους 35 δισ. ευρώ, λύνει τα χέρια στην ΕΚΤ που αναμένεται να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις και σε αυτή την βαθμίδα.

Πηγή: www.newscode.gr