«Η πρόταση της «Θεσσαλών Δύναμη» για το καλάθι της Περιφέρειας»

papatolias

Η παράταξή μας υπήρξε η πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο που πρότεινε την καινοτομική ιδέα του «καλαθιού της Περιφέρειας», ως εργαλείο για να στηριχτεί η πρωτογενής παραγωγή στη Θεσσαλία, να προσανατολιστεί η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, να αποκτήσει συγκεκριμένη παραγωγική ταυτότητα ο τόπος μας και να αποκτήσουν πρόσβαση τα προϊόντα μας σε ντόπιες και ξένες αγορές. Στην αντίληψή μας το «καλάθι της Περιφέρειας» ήταν ένας ασφαλής τρόπος για να προωθήσουμε τη διεπαγγελματική συνεργασία (παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων, ερευνητών, γεωπόνων, καταναλωτών), καθώς και όχημα για την ανάπτυξη περιφερειακής καταναλωτικής συνείδησης.

Αυτή η εμβληματική και πρωτοπόρα πρόταση της παράταξής μας υιοθετήθηκε πλήρως από την Πολιτεία, γεγονός που μας γεμίζει με χαρά και ικανοποίηση. Ακόμη και όσοι μας χλεύαζαν όταν την καταθέσαμε, σήμερα σπεύδουν να την ιδιοποιηθούν και να υπερθεματίσουν…

Δεν αρκεί ωστόσο η συγκίνησή μας, επειδή επιτέλους η κεντρική εξουσία υιοθετεί πολιτικές που γεννιούνται και υποστηρίζονται από περιφερειακές δυνάμεις. Εμείς θα ήμασταν πραγματικά υπερήφανοι εάν όλα όσα οραματιστήκαμε και προτείναμε στο θεσσαλικό λαό, γίνουν πράξη από τη σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας. Με άλλα λόγια, «ας πετύχει το στόχο του το θεσσαλικό καλάθι και ας μείνει εσαεί Περιφερειάρχης ο κ. Αγοραστός!»

Μετά από την πλήρη αποδοχή της πρότασής μας από το ΥΠΑΑΤ και την ταύτιση της Περιφέρειας με την πολιτική του Υπουργείου, δημιουργούνται οι όροι μιας πρωτοφανούς πολιτικής σύγκλισης στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο, ώστε «το  μικρό κοινοβούλιο της Θεσσαλίας» να ηγηθεί σ’ αυτήν την κοινή και συλλογική μας προσπάθεια να στηρίξουμε το μέλλον της αγροτικής μας οικονομίας εν όψει της νέας ΚΑΠ. Η παράταξή μας θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη δημιουργία Περιφερειακής Διατροφικής Σύμπραξης, προτείνοντας συγχρόνως τη δημιουργία εξειδικευμένου Θεσσαλικού Οργανισμού Πιστοποίησης Τοπικών Προϊόντων, προκειμένου να απαλλαγούμε οριστικά από την πατρωνία της κεντρικής διοίκησης στον τομέα της ταυτότητας των προϊόντων μας. Οι κεντρικοί στόχοι της προσπάθειάς μας πρέπει να είναι τρεις:

  1. Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε.
  2. Προτιμάμε τα θεσσαλικά προϊόντα και υπηρεσίες.
  3. Χρησιμοποιούμε θεσσαλικά χέρια και μυαλά σε κάθε δράση μας.

Το καλάθι της Περιφέρειας δεν είναι όμως απλώς και μόνο μια αφηρημένη ιδέα ή ένα τεχνοκρατικό επιχειρησιακό σχέδιο. Είναι και μια απτή, χειροπιαστή πραγματικότητα, με συγκεκριμένα κυρίαρχα προϊόντα που έχει ήδη επιλέξει η διαχρονική εξέλιξη της Θεσσαλίας. Προϊόντα συμπληρωματικά μεταξύ τους που εκφράζουν το σύνολο των Θεσσαλών παραγωγών.

Το «θεσσαλικό καλάθι» περιέχει μήλα, αγελάδες και τα παράγωγά τους (γάλα, κρέας κ.λ.π.), αιγοπρόβατα και τα παράγωγά τους (φέτα, κ.λ.π.),στάρι σκληρό, φακές, αμύγδαλα, ελιές-λάδι, σταφύλια οινοποιήσιμα-σταφύλια επιτραπέζια, αχλάδια, ροδάκινα, ντομάτες βιομηχανικές-ντομάτες επιτραπέζιες, λαχανικά υπαίθρια και θερμοκηπίου, ακτινίδια, κάστανα, γουρούνια, ζωοτροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι, βίκος), ψάρια, κρασί-τσίπουρο και λουλούδια.

Αυτό το μεγάλο καλάθι είναι στρωμένο σε βαμβακερή πετσέτα, αφού κανένας Θεσσαλός πολίτης δε θα χρησιμοποιούσε πλαστικό τραπεζομάντηλο ή βαμβακερό από μεταλλαγμένο βαμβάκι. Θα αξιοποιούσε υφαντικές ίνες από γνήσιο πιστοποιημένο θεσσαλικό βαμβάκι, μη μεταλλαγμένο και υγιεινό. Εν κατακλείδι, στη νέα Περιφερειακή Διατροφική μας Σύμπραξη, η Θεσσαλία δεν μπορεί παρά να είναι μια ζώνη απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.