Στην ανάγκη των ανθρώπων να ερωτευτούν, αλλά και στην επιθυμία τους να συντροφευτούν και να οικοδομήσουν μια κοινή ζωή με διάρκεια και νόημα, μιλώντας επίσης για τον έρωτα, τον γάμο και τη συντροφικότητα ως εκφάνσεις μιας βαθύτερης ανθρώπινης αναζήτησης, αναφέρεται το νέο βιβλίο του ψυχολόγου, ψυχοθεραπευτή και διδάκτορα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Γιώργου Γιαννούση «Μετά τον έρωτα τι;» (Εκδόσεις Αρμός), το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου Τσιοπελάκος στο Μουσείο Τσιτσάνη.
Ο συγγραφέας διερευνά πώς οι σχέσεις μετασχηματίζονται μέσα στον χρόνο, πώς δοκιμάζονται από κρίσεις και αλλαγές, και πώς μπορούν να ανανεωθούν μέσα από τη διαπραγμάτευση, τη συναισθηματική εγρήγορση και τη συνειδητή προσπάθεια των δύο συντρόφων και όπως σημείωσε: «Αν υπάρχει κάτι που έμαθα από τις ιστορίες του βιβλίου, κι αυτό ισχύει εξίσου και για τη δική μου ζωή, είναι πως ο έρωτας και η συντροφικότητα δεν είναι σταθερά μεγέθη. Καμιά σχέση δε μένει αλώβητη από τον χρόνο, τις μετατοπίσεις, τις εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις. Κι όμως, αυτή η ευθραυστότητα δεν είναι αδυναμία. Είναι η ζωντάνια της σχέσης, η δυνατότητά της να αλλάζει, να διαπραγματεύεται, να αναγεννάται. Η συντροφικότητα δεν μας ζητά να είμαστε τέλειοι. Μας ζητά να είμαστε παρόντες. Να ακούμε, να κατανοούμε, να αντέχουμε τη δυσκολία, να μοιραζόμαστε τη χαρά, να επικοινωνούμε την αλήθεια μας όσο πιο καθαρά μπορούμε. Γιατί εν τέλει ο αγώνας για τη συντροφικότητα δεν είναι ο αγώνας για το δύσκολο, αλλά για το ωραίο».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο, η δικηγόρος κα Εύη Κυριάκου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «Ο ψυχισμός μας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να ερωτευόμαστε τα τραύματά μας. Όσο παράδοξο και αν ακουστεί αγαπάμε εκείνους που θα μας ιντριγκάρουν κάθε δυστυχία που βιώσαμε ως παιδιά. Κάνουμε σχέσεις πρωταρχικά επειδή κάποιος μπορεί να μας ελκύει, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, περνάμε όμορφα μαζί…και είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά. Σε βαθύτερο όμως επίπεδο ψάχνουμε να αγαπηθούμε με την αγάπη που ποτέ δεν πήραμε από τους γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Καλόγηρος, Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, υπογράμμισε ότι «Το βιβλίο μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μέσα του παρουσιάζονται πραγματικές ιστορίες, οι οποίες αναφέρονται στον έρωτα και τα πάθη του. Ο Γιώργος μάς προσφέρει την πολυτέλεια να δούμε πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις από την ασφάλεια της απόστασης και τη συναισθηματική ασφάλεια που έχουμε και να κρίνουμε, να ταυτιστούμε, να απορρίψουμε και να μάθουμε τελικά από τους χαρακτήρες του βιβλίου για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τον έρωτα και για το πώς εξελίσσεται στη διάρκεια της ζωής μας και με ποιον τρόπο εμείς μπορούμε να πορευθούμε μέσα εκεί και να περάσουμε τις καλύτερες στιγμές μας βιώνοντας το συναίσθημα αυτό με τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά που μπορεί να μας δώσει».
Ακολούθησε συζήτηση του κοινού με τον συγγραφέα.
