“Η Πανδημία ως Μάθημα – Προοπτικές για ένα ασφαλέστερο Σύστημα Υγείας” ήταν το πολύ ενδιαφέρον θέμα που ανέπτυξε ο Τρικαλινής καταγωγής καθηγητής Πολιτικής Υγείας του φημισμένου London School of Economics (LSE) και πρώην Υπουργός Επικρατείας Δρ. Ηλίας Μόσιαλος σε ενημερωτική εκδήλωση της Τρικαλινής Λέσχης Προβληματισμού το απόγευμα της Κυριακής στο κτήριο Παπαστεριάδη.
Ο Δρ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες χώρες αντιμετώπισαν την πανδημία του κορονοϊού, στα ποικίλα αποτελέσματα και στα διδάγματα που αποκομίσαμε για το πώς να διαμορφώσουμε πιο ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα Υγείας αλλά και στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και της Μαζικής Μετανάστευσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το βασικότερο μάθημα είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί πανδημίες θα έχουμε και στο μέλλον. Ήμασταν πολύ τυχεροί που είχαμε αυτή την πανδημία πριν από λίγα χρόνια και δεν είχαμε και άλλες πριν δηλ. θα ήταν αναμενόμενο με βάση τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης που υπάρχουν αλλά και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα όχι προς τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά κυρίως σε μεγάλες χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία κ.λπ. αλλά και σε πολλές χώρες της Αφρικής όπου λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και της οικονομικής ανέχειας εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα θα μεταναστεύσουν από αγροτικές σε αστικές περιοχές, αλλά η μετανάστευση αυτή δεν θα γίνει με οργανωμένο τρόπο (πολεοδομικά, εκπαιδευτικά ή υγειονομικά) οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη εγρήγορση, να καταγράψουμε τις αλλαγές που γίνονται στους ιούς που ξέρουμε ήδη, αλλά να μπορούμε να καταγράψουμε και ιούς που εμφανίζονται, έτσι ώστε αν ζούμε μια μετάλλαξη που μπορεί να θεωρείται επικίνδυνη, να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις και γίνει μια πανδημία σαν τον κορονοϊό.
Δυστυχώς η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει πάρει το μάθημά της, θα μπορούσε να είχε ιδρύσει 30-40 ερευνητικά κέντρα, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος, και να κάνουν αυτές τις καταγραφές. Δεν είναι το πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες, το πρόβλημα θα ξεκινήσει πάλι από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».
Ο καταξιωμένος ομιλητής υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα ενός Εθνικού Σχεδίου και Εθνικής Πολιτικής για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και ανέλυσε το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενσωματωθεί στις Υπηρεσίες Υγείας.