Η Νο1 κίνηση που προστατεύει το παιδί από τον ήλιο

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς να προστατεύσουμε από την ηλιακή ακτινοβολία την πιο ευαίσθητη ομάδα, τα παιδιά μας

Το καλοκαίρι είναι για πολλούς  αγαπημένη εποχή. Ο ζεστός καιρός και οι μεγάλες ημέρες ανεβάζουν τη διάθεση και ωθούν τους περισσότερους να περνούν αρκετές ώρες σε εξωτερικούς χώρους, κάνοντας βόλτες ή μια βουτιά σε κάποια κοντινή παραλία. Όσο ευχάριστος  είναι ο καλοκαιρινός, ζεστός ήλιος, όμως, άλλο τόσο μπορεί να γίνει εχθρικός αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας.

Το πιο ευαίσθητο κοινό στις ηλιακές ακτίνες είναι φυσικά τα παιδιά, για τα οποία τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι ακόμη πιο αυστηρά από αυτά που συστήνονται για τους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο ο οργανισμός, όσο και το δέρμα των παιδιών είναι πιο επιρρεπή στους παράγοντες κινδύνου που εγκυμονεί η ηλιακή ακτινοβολία. «Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί και όσο περισσότερο εκτίθεται στον ήλιο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος», επισημαίνει η παιδοδερματολόγος Megha Tollefson.

Οι εμφανείς επιπτώσεις ενός ηλιακού εγκαύματος είναι συνήθως βραχυπρόθεσμες, γι’ αυτό και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα ηλιακό έγκαυμα ενέχει και μακροπρόθεσμους κινδύνους. «Τα μωρά είναι πολύ πιο ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα και, όπως γνωρίζουμε, ένα σοβαρό έγκαυμα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο», σχολιάζει σχετικά η δρ. Tollefson. Η ίδια τονίζει ότι μπορεί, εκτός των άλλων, να λειτουργήσει ως εστία μόλυνσης, ενώ αρκεί ένα μόνο σοβαρό έγκαυμα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία για να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής δερματικού καρκίνου.

«Όσο περισσότερο εκτίθενται στον ήλιο τα παιδιά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή τους», εξηγεί η ειδικός, προσθέτοντας ότι η προστασία από τον ήλιο τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη από τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο δερματικού καρκίνου.

Όλα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία της εξασφάλισης της προστασίας των παιδιών από την ηλιακή ακτινοβολία. Η δρ. Tollefson παρέχει ορισμένες συμβουλές για την ασφάλεια των μικρών παιδιών σε εξωτερικούς χώρους:

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, φροντίστε το παιδί να βρίσκεται στη σκιά ή καλύψτε το δέρμα του με μακρυμάνικα ρούχα και καπέλο.
  • Μην αμελείτε τη χρήση αντηλιακού στα μικρά παιδιά, ειδικά στις περιοχές του δέρματος που εκτίθενται άμεσα στον ήλιο, αλλά και την τακτική ανανέωσή του

«Συνιστούμε, σε αυτή την ηλικία, οι γονείς να χρησιμοποιούν αντηλιακά με φυσικούς και όχι χημικούς αναστολείς, καθώς είναι καλύτεροι για ευαίσθητο παιδικό δέρμα», συστήνει η ειδικός. Ειδικότερα, προτείνεται να αναζητάτε στα συστατικά του αντηλιακού που επιλέγετε για το παιδί διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου και να εφαρμόζετε κάθε δύο ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι ή τον ιδρώτα.

ygeiamou.gr