Τον οδικό χάρτη στον δρόμο προς τις εκλογές «έδειξε» με τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στο Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας.
Λειτουργώντας σαν ένας ανθρώπινος προτζέκτορας ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλλε το μέλλον σε περίπτωση που η χώρα βυθιστεί στην ακυβερνησία αλλά και αν τελικά οι πολίτες επιλέξουν άλλη κυβέρνηση από την τωρινή.
Δείχνοντας τους δυο δρόμους που έχουν μπροστά τους οι ψηφοφόροι, ο πρωθυπουργός μίλησε για το στοίχημα των επόμενων εκλογών. «Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συγκρουστούμε ακόμα πιο γενναία, ακόμα πιο τολμηρά με το κακό παρελθόν ή τελικά θα συμβιβαστούμε με αυτό; Και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα νικηθούμε κάνοντας τις λάθος επιλογές; Θα κατοχυρώσουμε όλα όσα πετύχαμε ή θα κυλήσουμε πίσω, καταδικασμένοι σαν το Σίσυφο να ξανασπρώχνουμε το βράχο του τόπου στην ανηφόρα της προόδου;»
Θύμισε την εικόνα της Ελλάδας του 2019 και του σήμερα. Και τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιος και απαράλλαχτος με το κόμμα που συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ από το 2015 και μετά είπε: «Τι θα μας πει, λοιπόν, η αντιπολίτευση; Ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος θα σας φτιάξει τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης θα φτιάξει την παιδεία; Και ακόμα, προσέξτε, ότι αυτοί που αρνήθηκαν τους εθνικούς εξοπλισμούς θα μας προστατεύσουν τάχα από ξένες απειλές; Ή μήπως θα μας πουν ότι αυτοί που έκαναν την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» θα φυλάξουν υποτίθεται τα σύνορα;»
Αυτό θα καλεί από εδώ και πέρα τους πολίτες να κάνουν ο κ. Μητσοτάκης. Να συγκρίνουν τις δυο κυβερνήσεις και να κρίνουν ποιος θέλει να τους οδηγήσει στο μέλλον.
Μάλιστα επέστησε την προσοχή τους λέγοντς ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία δεν θα διστάσει να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο κάδρο βέβαια μπήκε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος μετά την πρόταση για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και την φράση «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
«Και τι σημαίνει αυτός ο «άγνωστος Χ» που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Άλλον δηλαδή να θέλουν και άλλος τελικά να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θα το πω όσο απλά γίνεται: Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία για να έχεις Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα Πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο;»
Επίσης, επανέλαβε ότι κανείς δεν πρέπει να πάρει αψήφιστα την πρώτη κάλπη. Απευθύνθηκε επίσης στους αναποφάσιστους λέγοντας: «Και ξέρω ότι σήμερα, όπως υπάρχουν πολίτες οι οποίοι πιστεύω ότι θα μας ψηφίσουν για πρώτη φορά, που δεν μας εμπιστεύθηκαν το 2019 αλλά τώρα πείστηκαν από το έργο μας ότι αξίζει να μας εμπιστευθούν και τώρα, έτσι υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύθηκαν το 2019 και τώρα μπορεί να είναι σκεπτικοί. Τους απαντώ: Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά σίγουρα ποτέ δε σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω πως όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε».
Έτσι, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, είτε στις 21 Μαΐου είτε στις 28 για την κυβέρνηση θα είναι μια ενιαία διαδικασία στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα ακούγεται πολύ έντονα η 28η Μαΐου ως η πιθανή ημερομηνία των εκλογών της απλής αναλογικής.
Μέχρι να ανακοινωθεί όμως η ημερομηνία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το κυβερνητικό έργι συνεχίζεται και θέλοντας να το δείξει και σημειολογικά αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει για σήμερα υπουργικό συμβούλιο.
Εκεί, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδη και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα παρουσιάσουν δράσεις για τη δημόσια διοίκηση όπως: α) Ερανιστικό νομοσχέδιο, β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα, ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.