Η μνήμη του αγίου Νικολάου όπως εορτάσθηκε στη Μητρόπολη Τρίκκης

Αναστάσιος Βόπης

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών εορτάσθηκε στην πόλη των Τρικάλων η μνήμη του συμπολιούχου της αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο ομώνυμος ιερός μητροπολιτικός ναός, όπου το απόγευμα της Πέμπτης, τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλοχίου, από την Εκκλησία της Κρήτης, και συγχοροστατούντος του οικείου μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Χρυσόστομο για την ευγενική του πρόσκληση να παρευρεθεί και να προεξάρχει των φετινών λατρευτικών ακολουθιών για τον συμπολιούχο της πόλης, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσωπικότητα του αγίου Νικολάου.

Οι εορταστικές ακολουθίες κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί με αρχιερατικό συλλείτουργο των δυο αρχιερέων και τη συμμετοχή πολλών κληρικών της μητροπόλης. Τους ψαλμούς της εορτής απέδωσε ο βυζαντινός χορός, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα.

Ο κ. Χρυσόστομος, με τη σειρά του, ευχαρίστησε θερμά τον μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλοχίο για την παρουσία του λέγοντας πως “βρίσκεστε σε μια αγιοτόκο πόλη που έβγαλε μεγάλους αγίους, οι οποίοι ευλόγησαν αυτή την ποίμνη και αυτή την μητρόπολη”.

Με αμείωτο ρυθμό οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής προσήλθαν με ευλάβεια και σεβασμό και τις δυο ημέρες για να προσκυνήσουν τεμάχιο από το ιερό λείψανο του αγίου που φυλάσσεται στον ναό και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στον μητροπολιτικό ναό των Τρικάλων.