Η Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία

Tον περασμένο Ιανουάριο στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είχε συναντήσει περίπου 40 πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών. Ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τότε συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, της τεχνολογίας και των ψηφιακών δυνατοτήτων. Ο Σμιθ ζήτησε από τον Μητσοτάκη να μείνουν σε επαφή.

Όπως και έγινε. Ο πρόεδρος της Microsoft ήρθε στην Αθήνα στο τέλος Φεβρουαρίου. Προηγήθηκε επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη ο Σμιθ μίλησε για την ιδέα μιας «εικονικής εμπειρίας» της αρχαίας Ολυμπίας. Η ιδέα ήταν ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας και του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας μέσ΄από το κινητό του (αλλά και απ΄το σπίτι του) να έχει τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων, όπως αυτά εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, ότι υφίσταντο στην αρχαιότητα.

Η αρχική ιδέα μάλιστα ήταν το project να ξεκινήσει με την αφή της ολυμπιακής φλόγας και να λανσαριστεί επίσημα κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο. Το πρόλαβε ο κορονοϊός.

Το πρότζεκτ – πολιτιστική χορηγία της Microsoft – εγκρίθηκε προ ημερών από το ΚΑΣ και προχωρά. Συνέδραμε τα μέγιστα ο CEO της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ενώ τη συνεννόηση με τον Σμιθ και το υπουργείο Πολιτισμού από το πρωθυπουργικό γραφείο είχε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Δεν αποκλείω το πρότζεκτ της Ολυμπίας να είναι η αρχή μιας ωραίας συνεργασίας, αφού ακούω ότι η Microsoft ενδιαφέρεται και για την υλοποίηση άλλων πρότζεκτ στον τομέα της τεχνολογίας. Ίδωμεν…

tovima.gr