Η Κόκκινη Δευτέρα

kokkoni

 

 

Τρίκαλα: Το χρονικό μιας αιματοβαμμένης Εντολής

Του Βασίλη Πάνου

Από τις Εκδόσεις: «Αγαπώ την Πόλιν»

 

Σελίδες: 416

 

 

Ένα βιβλίο για τη θυσία των Τρικαλινών εργατών και αγροτών, τους διωγμούς των αγωνιστών, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις σ’ ανήλια κελιά, την εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών, τη βία και την αδικία εναντίον όσων πολέμησαν για την Πατρίδα. Ένα βιβλίο για τις συνθήκες εργασίας σε μία όχι και τόσο μακρινή Ελλάδα και τους αγώνες για την ανατροπή τους. Ένα βιβλίο για τον πόνο και το αίμα που πότισαν τους αγώνες για Γη, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ελευθερία.

 

Πρόκειται για το 8ο βιβλίο της Πολιτιστικής Κίνησης «Αγαπώ την Πόλιν», η οποία δραστηριοποιείται σε πλείστες κοινωνικές, οικολογικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Η «Κόκκινη Δευτέρα» εντάσσεται και αποτελεί το 4ο βιβλίο της Ιστορικής Σειράς και αποτελεί μια σημαντική ιστορική καταγραφή για τα γεγονότα που άλλαξαν το ρου της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας των κοινωνικών αγώνων των λαών.

 

Το βιβλίο περιλαμβάνει την Εισαγωγή και το Πρώτο μέρος με τίτλο: «Πώς γινόταν η σπορά και ο θερισμός.» Ακολουθεί το Δεύτερο μέρος με τίτλο: «Αγώνες για Γη και Κοινωνική Δικαιοσύνη», το Τρίτο μέρος, το οποίο περιλαμβάνει το επίμαχο «Χρονικό ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου» και τέλος, το κεφάλαιο με τίτλο «Μέρες και Νύχτες των Ανήλιων κελιών». Στο τελευταίο μέρος περιλαμβάνονται  τα κεφάλαια με τίτλο: « Ο Επίλογος μιας Ιστορικής Δίκης» και «Η κοινωνική σημασία της Κόκκινης Δευτέρας». Το κείμενο συνοδεύει πλήθος ιστορικών ντοκουμέντων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σημαντικά τεκμήρια της εποχής και των γεγονότων.

Ένα αιματοβαμμένο χρονικό ίδιο με τα πρόσφατα γεγονότα της Τυνησίας, της Αιγύπτου και άλλων μουσουλμανικών χωρών.

 

Άοπλοι διαδηλωτές εκτελούνται και εδώ εν ψυχρώ επειδή ζητούσαν να σταματήσει η στρατοκρατική και αστυνομική βία του καθεστώτος, το οποίο χρησιμοποιώντας την ίδια συνταγή του «κομμουνιστικού κινδύνου», όπως και την περίοδο 1967 – 1974, ασκούσε μια πρωτοφανή σκοταδιστική και μεσαιωνική βία και τρομοκρατία, στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα να εκφράσουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία και κοινωνική αξίωση.

«Αγαπώ την Πόλιν» | Κίνηση Πολιτιστικής Παρέμβασης Για τον Πολιτισμό, την Οικολογία, την Κοινωνία

 

Τηλ. επικοινωνίας: 2431033259 |  Email: info@agapo.gr