Η κλιματική κρίση φέρνει φτώχεια – Εφιαλτικές εκτιμήσεις για «βουτιά» έως 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Insitute of Actuaries (IFoA), η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να χάσει το 50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μεταξύ 2070 και 2090 λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η αυστηρή προειδοποίηση των εμπειρογνωμόνων αυξάνει την εκτίμηση κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όπως φωτιές, πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδος της θερμοκρασίας και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η έκθεση του IFoA που διενεργήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Exeter, χρησιμοποιεί μαθηματικά και στατιστικά στοιχεία προκειμένου να αναλύσει το οικονομικό ρίσκο για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα, ότι απαιτείται άμεση δράση από πολιτικούς ηγέτες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες και η αύξηση της θερμοκρασίας

Η αυστηρή προειδοποίηση από τους ειδικούς διαχείρισης κινδύνων του IFoA αυξάνει δραματικά την εκτίμηση του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομική ευημερία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και η αύξηση της θερμοκρασίας.

Η έκθεσή τους δημοσιεύθηκε αφού δεδομένα της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ (C3S) έδειξαν ότι η κλιματική κατάρρευση ώθησε τη μέση ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο του 1,5°C για πρώτη φορά το 2024, εντείνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το πιθανό χειρότερο σενάριο για τις παγκόσμιες οικονομίες

Χωρίς άμεση δράση για την μείωση των εκπομπών άνθρακα, την απομάκρυνση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποκατάσταση της φύσης, το πιθανό χειρότερο σενάριο για τις παγκόσμιες οικονομίες θα ήταν απώλεια 50% στις δύο δεκαετίες πριν το 2090, σύμφωνα με την έκθεση του IFoA.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, έως το 2050, μπορεί να υπάρξουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια θάνατοι, σημαντικός κοινωνικοπολιτικός κατακερματισμός, κατάρρευση κρατών (με αποτέλεσμα τη γρήγορη, διαρκή και σημαντική απώλεια κεφαλαίου) και εξαφανίσεις ειδών.

Ο Σάντι Τραστ, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο για την αποφυγή αυτού του σεναρίου. Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προβλέψεις, που εκτιμούν ότι η ζημιά από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα ανέρχεται μόλις στο 2% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής για άνοδο θερμοκρασίας κατά 3°C, είναι ανακριβείς και αποπροσανατολίζουν τους πολιτικούς ηγέτες απέναντι στους κινδύνους των πολιτικών τους.

Η έκθεση καταλήγει ότι, αν δεν ληφθούν υπόψη αυτοί οι κίνδυνοι, ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο «πλανητικής χρεοκοπίας», όπου τα συστήματα της Γης θα είναι τόσο υποβαθμισμένα που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν τις κρίσιμες υπηρεσίες που χρειάζονται για την υποστήριξη των κοινωνιών και των οικονομιών τους.

topontiki.gr