Η κλιματική αλλαγή κάνει τον δηλητηριώδη κισσό ακόμη πιο τοξικό

Ο κισσός είναι αειθαλής θάμνος, μακρόβιος, αναρριχώμενος ή έρπων και σπάνια δενδρύλλιο. Ο χυμός από το φυτό περιέχει μία ελαιορητίνη που ονομάζεται urushiol. Αυτό είναι ένα ερεθιστικό που προκαλεί αλλεργική αντίδραση και εξάνθημα. Δεν χρειάζεται καν να έρθει κάποιος σε άμεση επαφή με το φυτό για να εμφανίσει αντίδραση. Το έλαιο μπορεί να μολύνει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί κάποιος για τον κήπο, ακόμη και τα παπούτσια του. Το άγγιγμα με το φυτό ή με οτιδήποτε περιέχει το έλαιο μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος, πόνο και κνησμό.

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή κάνει ακόμη πιο ισχυρό το δηλητήριο του κισσού κάνοντας πιο επώδυνη την επαφή του με αυτό. Η Ζακλίν Μόχαν, καθηγήτρια οικολογίας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ μελετά τα τελευταία χρόνια τους κισσούς. Σε προηγούμενη μελέτη της είχε αναφέρει ότι η αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνει πολύ το μέγεθος του δηλητηριώδους κισσού.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών «PNAS» η Μόχαν υποστηρίζει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής επιταχύνει κατά 150 φορές την ανάπτυξη του κισσού με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ισχυρό και το δηλητήριο του.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους προκαλεί αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης σε διάφορα φυτά κατά 10-20 φορές αλλά ο κισσός αναπτύσσεται πολύ περισσότερο. Ο δηλητηριώδης κισσός ευνοείται από την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα και όπως φαίνεται και από την αύξηση της θερμοκρασίας. Και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις επιπτώσεις στους κισσούς από την ταυτόχρονη παρουσία των δύο φαινομένων η οποία ως γνωστόν συμβαίνει αυτή την στιγμή στον πλανήτη» αναφέρει η Μόχαν.

naftemporiki.gr