Η κινόα στο Ζάρκο Τρικάλων έφερε χαμόγελα

Ο Θανάσης Παπαναγιώτου είναι ένας έμπειρος παραγωγός από το Ζάρκο Τρικάλων, ο οποίος χρόνια τώρα καλλιεργεί τα παραδοσιακά προιόντα του κάμπου, βαμβάκι και σιτάρι.

Το 2025 αποφάσισε να πειραματιστεί, επιλέγοντας την κινόα. Έσπειρε αρχές Φεβρουαρίου το ψευδοδημητριακό σε 30 στρέμματα και τέλος Ιουνίου συγκόμισε 270 kg το στρέμμα.

 

Σήμερα δηλώνει δικαιωμένος για την επιλογή του και πεπεισμένος ότι μπορεί να επενδύσει σε μία καλλιέργεια προσοδοφόρα, καθώς η κινόα έχει μικρό καλλιεργητικό κύκλο, είναι ξεκούραστη, με μικρό κόστος παραγωγής (δεν θέλει φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτονία) και το κυριότερο δεν υπάρχει άγχος, όπως αυτό που βιώνει με το σιτάρι, που δεν ξέρεις σε ποιον και με ποια τιμή θα πουλήσεις το προϊόν.

«Η πολύχρονη συνεργασία που είχα με την εταιρεία του κ. Μάρκου, η αμοιβαία εμπιστοσύνη που χαρακτηρίζει τη σχέση μας, τα θετικά σχόλια που διάβαζα από άλλους παραγωγούς που έσπειραν κινόα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την εμπορία του σιταριού με οδήγησαν στην απόφαση να σπείρω για πρώτη χρονιά κινόα. Χωρίς ιδιαίτερη πείρα, αλλά με την πολύτιμη και συνεχή βοήθεια και υποστήριξη της γεωπονικής ομάδας της εταιρείας και ιδιαίτερα τον γεωπόνο Χρ. Ιακωβάκη τα πήγα καλά και πλέον μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η κινόα ήρθε για να μείνει» δηλώνει ο Θ. Παπαναγιώτου και προσθέτει:

Για τη νέα χρονιά προτίθεμαι να αυξήσω τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε 80, αρκετά εκ των οποίων θα είναι βιολογικά για να απολαύσω ακόμη καλύτερη τιμή (80 λεπτά έναντι 50λ που έχει η συμβατική).

Τι θα συμβουλεύατε τους παραγωγούς που θέλουν να στραφούν προς την κινόα» ρωτάμε τον κ. Παπαναγιώτου και απαντά: Θα έλεγα να τολμήσουν να εμπιστευτούνε τους γεωπόνους της εταιρείας, να συνεργαστούν μαζί τους για να επιλέξουν το κατάλληλο χωράφι, να φροντίσουν το φύτρωμα να είναι ομοιόμορφο για να είναι αποτελεσματική συγκομιδή για να έχει καλές αποδόσεις ο καρπός.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας (https://aristiquinoa.gr) και στα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς, ώστε να ακολουθήσει η επικοινωνία με τη γεωπονική ομάδα, η παροχή πληροφοριών και η καλύτερη δυνατή επιλογή του χωραφιού.

Τα πλεονεκτήματα

Γενικά η καλλιέργεια παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο από άποψη ανθεκτικότητας όσο και βιωσιμότητας. Η κινόα έχει την ικανότητα να αντέχει σε ακραίες κλιματικές συνθήκες. Η κινόα έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσεται σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, γεγονός που την καθιστά μια ιδιαίτερα χρήσιμη καλλιέργεια, ειδικά σε περιοχές όπου η αλατότητα του εδάφους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη γεωργία.

Αυτή η ανθεκτικότητα την καθιστά ιδανική επιλογή για καλλιέργεια σε περιοχές που πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης και  της λειψυδρίας.

Και επειδή ο παραγωγός πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς, η κινόα έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή superfoods παγκοσμίως, χάρη στην υψηλή της διατροφική αξία και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Ο συνδυασμός της ως πλήρης πηγή πρωτεΐνης, η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και η παρουσία ισχυρών αντιοξειδωτικών, την καθιστούν ιδανική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.