Η καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

KKE_logo

Τη συνέντευξη δίνει η Ν.Ε. Τρικάλων γιατί το κόμμα μας ξεκινάει πανελλαδική πολιτική εξόρμηση για να συζητήσει πλατιά με το λαό την πολιτική του πρόταση διεξόδου από την κρίση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων . Η αρχή έγινε με τη συνέντευξη της Γ.Γρ. του Κ.Κ.Ε. και την ομιλία της στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα χθες (18/4).Η πολιτική εξόρμηση σχεδιάζεται ήδη και υλοποιείται και στο νομό μας κατά κλάδο ,χώρο δουλειάς , συνοικίες ,χωριά. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν παρόντες για ζητήματα υγείας , παιδείας ,ναρκωτικών ,εργασιακών σχέσεων ,ιστορίας .Θα συνεχίσουμε αυτή τη δράση , όμως στο κέντρο της προσοχής μας θα είναι οι θέσεις του Κ.Κ.Ε. για την κρίση ,τα αίτιά της ,τη διέξοδο .

Καλούμε το λαό ,να βασιστεί στις εκτιμήσεις μας γιατί , γνωρίζοντας πως λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα , δεν εφνιδιαστήκαμε ,προβλέψαμε ότι θα έρχονταν η κρίση και στην Ελλάδα θα είναι πιο βαθιά , θα κρατήσει και όταν θα έρθει η ανάκαμψη θα είναι βραχύβια , θα είναι ανάκαμψη για το κεφάλαιο, για το λαό θα συνοδεύεται από φτώχεια ,ανεργία , πληθωρισμό .

Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι η κρίση δεν είναι χρέους και ελλειμάτων , ούτε οφείλεται σε κακή διαχείρηση ,είναι κρίση υπερπαραγωγής του συστήματος που δεν μπορεί σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης να κερδίζει το κεφάλαιο απρόσκοπτα.,σε συνδυασμό με την αναρχία στην παραγωγή ,την ύπαρξη και κυριαρχία των μονοπωλίων ,την ανισομετρία μεταξύ χωρών και κλάδων .Και ανεξάρτητα με ποια μορφή εμφανίζεται στη σφαίρα της κυκλοφορίας του κεφαλαίου έχει τη ρίζα της στη διαδικασία της παραγωγής .

Για να βγεί το κεφάλαιο από την κρίση του θα καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις , πρώτα και κύρια την εργατική δύναμη (ανεργία, μερική απασχόληση..) ,θα απαξιώσει την τιμή της (μειώσεις μισθών , περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων ,παροχών υγείας ,παιδείας , πρόνοιας. Ταυτόχρονα όμως θα καταστρέψει και κεφάλαιο (μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαποσχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες )με ταυτόχρονη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια .Θα καταστραφεί όμως και τμήμα μεγάλου κεφαλαίου ,για αυτό γίνεται η συζήτηση για «κούρεμα», «επιμήκυνση» ,επαναδιαπραγμάτευση» ….Αυτή η συζήτηση δεν εκφράζει κάποια πατριωτική ή προοδευτική πρόταση όπως ισχυρίζονται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΣΥΝ, Κουβέλης κ.λ.π. ,αλλά ποιας μερίδας του κεφ. τα συμφέροντα θα θιγούν λιγότερο (Ελληνικού και Ευρωπαϊκού).Καταστροφή κεφ. γίνεται και με τους τοπικούς πολέμους (π.χ.Λιβύη).

Τα μέτρα λοιπόν που παίρνονται ,οι αναδιαρθώσεις που προωθούνται, εν ονόματι της κρίσης και του μνημονίου θα είναι εσαεί αντιλαϊκά ,μόνιμα, διαρκή. Ταυτόχρονα είναι μέτρα προαποφασισμένα (προβλέπονται στις συνθήκες της Ε.Ε. από εποχής Μάαστριχτ και μετά , στα προγράμματα των κομμάτων Ν.Δ. –ΠΑ.ΣΟ.Κ. ),είναι ενιαία σ` όλη την Ε.Ε. ,ανεξάρτητα αν ονομάζονται μνημόνιο ,σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ,σύμφωνο για το Ευρώ και πάει λέγοντας .Στη χώρα μας δεν έχουμε κατοχή όπως ισχυρίζονται δυνάμεις του οπορτουνιστικού χώρου , τα μέτρα που παίρνονται είναι σε συμφωνία με τη ντόπια αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους .

Καμία αυταπάτη λοιπόν για τα λαϊκά στρώματα ότι «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο». Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους ,τους αυτοαποσχολούμενους να εμπιστευθούν το Κ.Κ.Ε. γιατί επιβεβαιωθήκαμε όχι μόνο για την κρίση ,αλλά και για μια σειρά ζητήματα της οικονομίας και της πολιτικής (π.χ. χαρακτήρας της Ε.Ε. ).Αλλά και γιατί επειδή ακριβώς προβλέψαμε σχεδιάσαμε ,οργανώσαμε αγώνες για χιλιάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα ,κανοντας ταυτόχρονα καθαρό ότι σήμερα δεν αρκούν κάποιοι αμυντικοί ή διεκδικητικοί αγώνες .Γιατί σήμερα φαίνεται πια καθαρά πως ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθήθηκε είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων μπαίνει επί τάπητος το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου ανάπτυξης, της αλλαγής της εξουσίας και όχι της κυβέρνησης .

Η κρίση είναι ευκαιρία για το κεφ. όπως διατυμπανίζουν οι εκπρόσωποί του , όμως είναι ευκαιρία και για τα λαϊκά στρώματα να ανασυντάξουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα με σαφή αντιίμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό στην ουσία αντικαπιταλιστικό ,να απεγκλωβιστεί από τα αστικά κόμματα ,να ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στο κίνημα , στο κοινοβούλιο ,γενικότερα στο πολιτικό επίπεδο .

Το Κ.Κ.Ε.έχει πολιτική πρόταση που περιλαμβάνει τόσο την παρουσίαση και ανάλυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας όσο και τη δημιουργία ,όσο γίνεται πιο γρήγορα ,των κοινωνικών προϋποθέσεων για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στο λαϊκό αγώνα .Δεν φθάνει να διεκδικεί ο λαός καλλίτερη ζωή ,πρέπει να πάρει και την υπόθεση στα χέρια του για να την κατακτήσει .

Η κινητήρια δύναμη αντεπίθεσης και ανατροπής είναι το εργατικό κίνημα ,η ταξική πάλη ,αλλά και η συμμαχία με το ριζοσπαστικό κίνημα των αυτοαποσχολούμενων , της φτωχής αγροτιάς ,της νεολαίας , των γυναικών .Κίνημα που δεν θα αρκείται σε κάποιες διεκδικήσεις ,αλλά που η γραμμή πάλης θα στοχεύει στη λαϊκή εξουσία –οικονομία. Αυτό απαιτεί κίνημα μαζικό ,οργανωμένο ,πολιτικοποιημένο με καταδίκη του εργοδοτικού συνδικαλισμού .Βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη του κινήματος και τη διαμόρφωση της κοινωνικής συμμαχίας είναι η ισχυροποίηση του ίδιου του Κ.Κ.Ε.

 

Οι δυνατότητες της λαϊκής εξουσίας για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών

Σήμερα, στη χώρα μας υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται. Βασικό χαρακτηριστικό της λαϊκής οικονομίας είναι η μετατροπή της ιδιοκτησίας του μεγάλου κεφαλαίου σε κοινωνική κρατική ιδιοκτησία. Σε αυτήν τη γραμμή ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, πρέπει να ανασυνταχθεί και να βαδίσει το λαϊκό κίνημα, για να βάλει τη σφραγίδα του την κατάλληλη στιγμή.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αγωνιστεί, για να γίνουν λαϊκή περιουσία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στους κλάδους της μεταποίησης και γενικότερα της βιομηχανίας και του συγκεντρωμένου εμπορίου. Να δημιουργηθούν ενιαίοι αποκλειστικά κρατικοί φορείς στους κλάδους στρατηγικής σημασίας όπως της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, των μεταφορών, της εξόρυξης. Να κοινωνικοποιηθούν η γη, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί φτωχών και μεσαίων αγροτών, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κατακερματισμένης χρήσης της γης.

Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα απελευθερώσει μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα. Το αστικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να συγκαλύψει ότι η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα και μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από διεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους και ενώσεις σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού πλούτου απ’ τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής και γενικότερα της οικονομίας.

Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας μπορεί να απελευθερώσει τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, γιατί έχει γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει ανάλογος συνολικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός παρά μόνο τα στενά επιχειρηματικά σχέδια κάθε μονοπωλιακού ομίλου για να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία του. Μόνο η λαϊκή οικονομία μπορεί να εξαλείψει οριστικά την αναρχία της παραγωγής, τη ζούγκλα του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων για το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Μπορεί να αξιοποιήσει και να κατανείμει σε αυτήν την κατεύθυνση το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, εξαλείφοντας την ανεργία.

Ο κεντρικός σχεδιασμός θα στηριχθεί και θα αναδείξει τις εγχώριες δυνατότητες:

(α) Του ορυκτού πλούτου

(β) Των σημαντικών εγχώριων ενεργειακών πηγών

(γ) Της βιομηχανικής παραγωγής

.

(δ) Της παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

Η ώθηση που θα δοθεί στην εγχώρια παραγωγή θα είναι πολλαπλάσια απ’ τη σημερινή, αφού κίνητρό της θα είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Όλοι οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν πλέον, με βάση τις ανάγκες τους, ισότιμες δωρεάν υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, Παιδείας, αναψυχής, προστασίας των παιδιών και των υπερηλίκων. Το οικογενειακό νοικοκυριό θα στηρίζεται από κρατικές κοινωνικές υποδομές (π.χ. εστιατόρια, καθαριστήρια στους μεγάλους εργασιακούς χώρους).

Η διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων θα συμβάλει στην ουσιαστική συμμετοχή τους στον εργατικό έλεγχο. Ο εργατικός, και γενικότερα ο κοινωνικός έλεγχος, θα ξεκινά από τις παραγωγικές μονάδες με εκλεγμένους, ανακλητούς εκπροσώπους και θα επεκτείνεται στο σύνολο κάθε κλάδου, κάθε περιοχής.

Η λαϊκή εξουσία θα επιδράσει στην άνοδο του κινήματος στην ευρύτερη περιοχή

Η αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία και ένωση θα διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για τη σύναψη αμοιβαία επωφελών διεθνών σχέσεων συνεργασίας. Η λαϊκή εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας και να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας, ιδιαίτερα για τη μεταφορά ενέργειας και εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, διαμορφώνει μια σημαντική διαπραγματευτική βάση για τη λαϊκή εξουσία, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο όξυνσης των ενδοϊμεριαλιστικών αντιθέσεων.

Η επικράτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας αποτελεί αναγκαιότητα για την ευημερία του λαού όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε καπιταλιστική χώρα, ανεξάρτητα από τη θέση της στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα.  

Τρίκαλα 19/4/2011