Πού βασίζεται η νέα θεωρία
Επιστήμονες εκτιμούν ότι η Γη αρχίζει να μπαίνει σε μια νέα εποχή και συγκεκριμένα στην Ανθρωπόκαινη, η οποία θα φέρει σημαντικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, αλλά και στο έδαφος.
Σύμφωνα με το news.sky.com, ο καθηγητής Colin Waters, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ανθρωπόκαινο Περίοδο (Anthropocene Working Group), δήλωσε ότι οι ξαφνικές αλλαγές αποτελούν ανεξίτηλη υπογραφή της ανθρώπινης επιρροής, τη λεγόμενη «χρυσή αιχμή». Ο ίδιος είπε: «Η παρουσία του πλουτωνίου είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μας επιτρέπει να ορίσουμε αυτό το όριο».
«Έχουμε όλα αυτά τα άλλα σημάδια που αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη που συνέβησαν κατά τη μεγάλη επιτάχυνση -την αυξανόμενη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, τη μεγαλύτερη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, το είδος του αυξημένου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο που εξαπλώνει τα είδη σε όλο τον πλανήτη και ομογενοποιεί τους ζώντες οργανισμούς (χλωρίδα και πανίδα) του πλανήτη. Όλα αυτά τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα σε εκείνο το σημείο (σ.σ. το σχετικό με το πλουτώνιο). Αυτό είναι το κρίσιμο πράγμα σχετικά με την Ανθρωπόκαινο», είπε χαρακτηριστικά.
Έτσι, οι ειδικοί έχουν ορίσει τη λίμνη Crawford, κοντά στο Τορόντο του Καναδά, ως τον επίσημο παγκόσμιο τόπο παρακολούθησης της Ανθρωπόκαινης περιόδου.
Η λίμνη Crawford έχει βάθος 24 μέτρα, αλλά έχει μικρή επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι ο λασπώδης πυθμένας είναι αδιατάραχτος.
Η καθηγήτρια Francine McCarthy, η οποία μελετά τη λίμνη και είναι μέλος της AWG, δήλωσε στο Sky News: «Ο πυθμένας της λίμνης είναι εντελώς απομονωμένος από τον υπόλοιπο πλανήτη, και τα ιζήματα βυθίζονται απαλά και συσσωρεύονται».