Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στα μεγάλα SUV

Mεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της φορολογίας πάνω στα μεγάλα και βαριά SUV. Συγκεκριμένα, όσα από αυτά τα οχήματα ξεπερνούν ένα όριο εκπομπών ρύπων, η φορολογία τους αυξάνεται από τα 12.500 στις 20.000 ευρώ.

Παράλληλα η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει και τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς όπως υποστηρίζει έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν μικρά και φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οπότε δεν κρίνει ότι είναι απαραίτητη η τόσο μεγάλη ενίσχυσή τους.

Οι οικονομικές ενισχύσεις για τα ηλεκτρικά μοντέλα πάντως είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με την Γαλλία να υπολογίζεται ότι ξόδεψε πέρσι 550 εκατομμύρια ευρώ (και πολλά περισσότερα φέτος ενώ και η Γερμανία υπολογίζεται ότι θα έχει ξοδέψει γύρω στα 2,,6 δισεκατομμύρια ευρώ για αντίστοιχες ενισχύσεις.

Η Γαλλία πάντως ψάχνει τρόπους να μειώσει τα 6.000 ευρώ που δίνει για κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χωρίς όμως να επηρεαστεί η συγκεκριμένη αγορά που βρίσκεται στα σπάργανα και δείχνει πάντως να έχει σημαντική ανάπτυξη, αν και όχι βέβαια σε απόλυτα νούμερα.

Η απόφαση για τα SUV πάντως σχετίζεται και με αυτό το θέμα, καθώς το επιπλέον ποσό που θα μπει στα ταμεία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε να διοχετευθεί στην αγορά των ηλεκτρικών. Μάλιστα ο υπουργός οικονομικών της χώρας Bruno Le Maire προχώρησε ακόμα πιο πέρα, επισημαίνοντας ότι οι διαφημίσεις αυτών των SUV παραπλανούν το κοινό, το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το αυτοκίνητο που αγοράζει επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΑUTOMOTIVE NEWS