Η ΕΕ πιέζει τις εταιρείες να δημιουργήσουν ένα κοινό φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα

Η ΕΕ πιέζει τις εταιρείες να δημιουργήσουν ένα κοινό φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να βρει με ποιο τρόπο θα αναγκάσει τις κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων να κατασκευάσουν ένα κοινό φορτιστή για όλα τα τηλέφωνα, αφού αναμφισβήτητα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για ένα κοινό φορτιστή για σχεδόν μια δεκαετία, δεδομένου ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται πάνω από 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων από τους παλιούς φορτιστές που πετιούνται στα σκουπίδια. Επίσης το συγκεκριμένο ζήτημα με τους πολλούς φορτιστές προκαλεί ιδιαίτερη αναστάτωση και στους καταναλωτές, διότι ως γνωστόν ο καθένας από εμάς έχει στο σπίτι του τουλάχιστον δύο με τρεις φορτιστές.

Οι χρήστες iPhone και Android ανέκαθεν διαμαρτύρονταν έντονα για τη χρήση διαφορετικών φορτιστών για κάθε ένα τηλέφωνο που είχαν στην κατοχή τους.

Το 2009, 14 εταιρείες, όπως η Apple, η Samsung, η Huawei και η Nokia, είχαν υπογράψει εθελοντικό μνημόνιο συμφωνίας το 2009, συμφωνώντας να εναρμονίσουν τους φορτιστές, φτιάχνοντας ένα κοινό για όλα τα νέα μοντέλα smartphones που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από το 2011 και έπειτα, ωστόσο ορισμένες εταιρείες είχαν ζητήσει παράταση, εντούτοις η κατάσταση τελικά παρέμενε ανεξέλεγκτη, χωρίς κανένας από αυτούς να συμμορφωθεί.

Η επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα ανταγωνισμού στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Margrethe Vestager, δήλωσε: «Δεδομένης της μη ικανοποιητικής προόδου με αυτή την εθελοντική προσέγγιση, η Επιτροπή θα δρομολογήσει σύντομα μια καινούργια μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων για την αξιολόγηση του κόστους και των οφελών που προκύπτει από ετούτη την ανευθυνότητα».

Τέτοιες μελέτες θα βοηθήσουν την Επιτροπή να αποφασίσει εάν υπάρχει άμεση ανάγκη δράσης, επίσης θα υπάρξει πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση για τον αρνητικό αντίκτυπο αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Αξίζει να επισημάνουμε το γεγονός πως ετούτο το πρόβλημα σε πρακτικό επίπεδο λύνεται πολύ εύκολα, και ουσιαστικά δεν χρειάζεται να είναι κανείς εμπειρογνώμονας για να το καταλάβει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεννοηθούν οι κατασκευάστριες εταιρείες smartphone, διαφορετικά μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει τεράστιο χρηματικό πρόστιμο σε όσους δεν συμμορφώνονται. Και κάπως έτσι θέλοντας και μη, όλοι θα ακολουθήσουν το δρόμο της λογικής.

texnologia.net