Η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Η 25η Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και αποτελεί παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, στα μέτρα πρόληψης και στην αξία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Οι επαγγελματίες υγείας των δομών υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αναπτύσσουν δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού επικεντρωμένες:

  • στα συνιστάμενα μέτρα πρόληψης της νόσου και του υγιεινού τρόπου ζωής,
  • στην εκπαίδευση για την αυτοεξέταση του μαστού και
  • στη δυνατότητα υλοποίησης διαγνωστικού ελέγχου μέσω του Προληπτικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Μαστού.

Η έγκαιρη-πρώιμη διάγνωση συμβάλει στην άμεση έναρξη της θεραπείας αυξάνοντας τις πιθανότητες πλήρους ίασης.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις  παρέχουν τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης σε αρχικό στάδιο της νόσου, ακόμη και σε άτομα δίχως ορατά συμπτώματα. Το Προληπτικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά», απευθύνεται μέσω της άυλης συνταγογράφησης, σε γυναίκες  που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών και περιλαμβάνει:

  • Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους.
  • Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος).
  • Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)

 

Η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ εποπτεύει τις δράσεις ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας των δομών της και προτρέπει τους πολίτες να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ,  για πληροφόρηση σχετικά με τις ωφελούμενες του προγράμματος και τον προγραμματισμό άμεσου ελέγχου μέσω της χρήσης της ψηφιακής μαστογραφίας και τεχνολογίας, γιατί η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές!

                                                                                             Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ΗΣ ΥΠΕ

                                                                                         ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

                                                                                                      ΦΩΤΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ