Η Δημοκρατική Αριστερά απαιτεί τη λήψη μέτρων για την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με κάθε μορφή αναπηρίας

dhmar news

O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, την οποία αποτελούσαν ο κ Αθανάσιος Βίγλας πρόεδρος του Συλλόγου, η κ. Κοντογεωργάκη Ευαγγελία ΓΓ και το μέλος κ Θανάσης Πατέρας .Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Οι εκπρόσωποι των παραπληγικών τόνισαν ότι βιώνουν έναν σύγχρονο Καιάδα και ζητούν τη συμπαράσταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, προκειμένου να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε:

Η ισοτιμία, οι ίσες ευκαιρίες προς όλους τους πολίτες, η συμμετοχή όλων στην κοινωνική και οικονομική ζωή δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα

Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία. Η μείωση των επιδομάτων, η ελλιπής εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, οι χρονοβόρες διαδικασίες πιστοποίησης και επαναπιστοποίησης της αναπηρίας μέσω των νέων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ, η περιορισμένη προσβασιμότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και κτίρια, η αδυναμία πραγματοποίησης βασικών συναλλαγών σε δημόσιες υπηρεσίες είναι κάποια μόνο από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανάπηρος πολίτης στη χώρα σήμερα.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά η εμπέδωση και στη χώρα μας του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Στη βάση αυτή είναι αναγκαίο να υπάρξει:

1 Ένα νέο επίδομα αναπηρίας , το ύψος του οποίου θα καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μορφής αναπηρίας

2 Φορολογικές ελαφρύνσεις για απαιτούμενες δαπάνες

3 Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλα τα άτομα με αναπηρία και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν αναπηρία άνω του 80%

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

.