Οι Δήμοι κέρδισαν πρώτοι τη (δική τους) επιμήκυνση…

 

 

 

tzanakoylis_tanil

 

 

 

 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια που έχουν λάβει οι Δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να αυξήσει έμμεσα τη ρευστότητά τους διακήρυξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους μεταξύ των κομμάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας με τη ρύθμιση θα δοθεί επιμήκυνση 10 ετών στην αποπληρωμή των δανείων των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα τους δοθεί περίοδος χάριτος δύο ετών, κατά την οποία το επιτόκιο αποπληρωμής θα μειωθεί κατά 0,5%.

«Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρει μειώσεις στις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των ΟΤΑ κατά μέσο όρο της τάξεως του 42% και θα αυξήσει έμμεσα τις αποδόσεις των ΚΑΠ κατά περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας ότι ήδη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει προβεί σε ρυθμίσεις δανείων 18 Δήμων συνολικού ύψους 212 εκατομμυρίων ευρώ, με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι 25 έτη. Επίσης, έχει προβεί σε μειώσεις επιτοκίων των δανείων στους ΟΤΑ και στις επιχειρήσεις τους με όφελος για τους Δήμους 29 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι έως το τέλος του οικονομικού έτους, οι Δήμοι θα λάβουν:

-Το σύνολο της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 214 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό η πρώτη δόση των 35 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη από τους Δήμους την προσεχή Δευτέρα και το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε η καταβολή των επόμενων δόσεων «να γίνεται τακτικά με προγραμματισμό μαζί με την τακτική επιχορήγηση» προκειμένου τα μηνιαία έσοδα των Δήμων να υπερβαίνουν την «κόκκινη γραμμή» των 130 εκατ. ευρώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης.

-Το σύνολο της ΣΑΤΑ ύψους 349 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναβεβαίωσε ότι με την καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από τους δανειστές θα εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Δήμων προς ιδιώτες. Ήδη έχουν ελεγχθεί και υποβληθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 813 εκατ. και ελέγχονται άλλα 20 εκατ. ευρώ. Στα ληξιπρόθεσμα έχουν ενταχθεί και 70 εκατ. ευρώ που αφορούν σε οφειλές προς τους μεταφορείς μαθητών έως το 2011.

Παράλληλα, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν 10 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κι άλλα 2 εκατ. για τις ανάγκες λειτουργίας των ΠΕΔ.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση υπήρξε ένταση καθώς ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Σπύρος Τζώκας διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι εκ μέρους της ΚΕΔΕ μίλησαν στη Βουλή δύο δήμαρχοι από το ΠΑΣΟΚ (ο πρόεδρος κ. Κ. Ασκούνης και ο γενικός γραμματέας κ. Απ. Κοιμήσης) και ένας από τη Νέα Δημοκρατία, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν τελικά από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας το προεδρείο της ΚΕΔΕ. «Η εξέλιξη, που έδειξε ένα κακοστημένο θέατρο, δηλαδή διά της παρουσίας κυρίως των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ όλων των αποχρώσεων της σημερινής μνημονιακής κυβερνητικής εκπροσώπησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν άφησε να ακουστεί σε αυτή την αίθουσα, ενώ ήταν απολογητικής για την κρίση, τον «Καλλικράτη», τις μνημονιακές πολιτικές, δεν άφησε να φανεί αν υπάρχουν στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης εναλλακτικές προτάσεις, που είναι ανάγκη σήμερα να εφαρμοστούν και πολιτικές για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που έφτασε τη χώρα σ’ αυτό το σημείο», επισήμανε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης.

Ο Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ

Στα 130 εκατ. ευρώ όρισε την «κόκκινη γραμμή» για τη λειτουργία των Δήμων το μέλος του προεδρείου της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης στην τοποθέτησή του και ζήτησε να εκταμιεύονται τα 35 εκατ. ευρώ κάθε μήνα μαζί με τη δόση των ΚΑΠ των 96 εκατ. ευρώ.

Εστίασε για άλλη μια φορά στη γραφειοκρατία επισημαίνοντας ότι «αν το ΕΣΠΑ δεν είχε αυτή τη φοβερή γραφειοκρατία θα ήμασταν πολύ καλύτερα όλοι, γιατί μπορούμε άμεσα, έχουμε έτοιμες μελέτες, ώριμα έργα για να απορροφήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ». Ταυτόχρονα, ετάχθη υπέρ της αύξησης των τοπικών εσόδων, όχι όμως, όπως είπε, μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών αλλά μέσω της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σχολεία λέγοντας ότι είναι ένα από τα καλύτερα έσοδα που μπορούν να έχουν οι Δήμοι.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 3 ή 6 μηνών πρότεινε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Υπενθύμισε ότι με ανάλογο τρόπο δόθηκαν τα χρήματα στην τρόικα αφού καθυστερεί η δόση.

«Είναι μια διαδικασία σωτηρίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διαφορετικά δεν θα κυκλοφορείτε στην περιφέρεια καθόλου, διότι θα είναι κλειστή η περιφέρεια αν έχουμε τον περσινό χειμώνα», τόνισε με έμφαση ο κ. Κ. Αγοραστός ξεκαθαρίζοντας ότι λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης δεν θα μπορούν να γίνουν εκχιονισμοί.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε την πρότασή του για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ζήτησε να μειωθούν τα ποσά των απαλλοτριώσεων και τα εργολαβικά τιμολόγια, έκρινε αναγκαίο «να αλλάξουν ταχύτητες στα υπουργεία» και προειδοποίησε ότι χωρίς «ανατρεπτική δημιουργική λογική στο κράτος, η ανεργία θα φθάσει στο 50% και ο κοινωνικός αυτοματισμός θα είναι αιματηρός».

Ο Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

Διευκρινίσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης παρέσχε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος θήτευσε για 2,5 χρόνια ως υπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός Οικονομικών. Όπως εξήγησε, τα χρήματα που αποδίδονται κάθε χρόνο στους δήμους προσδιορίζονται με βάση τα έσοδα και έναν συντελεστή απόδοσης. Στον προϋπολογισμό πρέπει να εγγραφεί, όμως, ένα συγκεκριμένο ποσό και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εγγράφουν ένα ποσό με μια υπόθεση εργασίας για το ποια θα είναι τα έσοδα της επόμενης χρονιάς.

Ο κ. Φ. Σαχινίδης υπενθύμισε ότι στη θητεία του είχε προτείνει στην ΚΕΔΕ να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης και να υπάρξει ένα σταθερό ποσό, ανεξαρτήτως της πορείας των εσόδων. Τελικά, το θέμα αυτό δεν προχώρησε.

Για το 2012, ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε ότι στους δήμους πρέπει να δοθεί ποσό 2,7 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένων των εσόδων από τα παρελθόντα οικονομικά έτη και πρόσθεσε ότι «για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα εξάμηνο, υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων» και ως εκ τούτου δεν αποδίδονταν όλα τα χρήματα στους Δήμους.

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

«Σε μια περίοδο αύξησης των λαϊκών αναγκών, με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να παίρνουν μαζικά χαρακτηριστικά, η εκ νέου μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς του Δήμους οδηγεί σε κατάρρευση, ακόμα και αυτών των ελάχιστων ανεπαρκών κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι Δήμοι, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη ζωή των φτωχών λαϊκών οικογενειών», επισήμανε από την πλευρά του ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης και πρόσθεσε:

«Πρακτικά οδηγεί χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, σε υποβάθμιση των υπηρεσιών τους, σχολεία χωρίς θέρμανση, μεταφορά των μαθητών με έξοδα της οικογένειας, κλείσιμο δημοτικών ιατρείων, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, περιορισμό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Με τις μειώσεις αυτές δεν καλύπτεται ούτε η μισθοδοσία ούτε του προσωπικού και αυτό αντικειμενικά θα οδηγήσει σε εφεδρεία και απολύσεις του προσωπικού».

Ο κ. Γ. Λαμπρούλης ετάχθη υπέρ της πλήρους κρατικής χρηματοδότησης Δήμων και Περιφερειών με χρήματα, που όπως είπε, μπορούν να βρεθούν με τη φορολόγηση κατά 45% του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΠΕΔ

Αμέσως μετά συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και αποφάσισε να ζητήσει από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων σε συνεδριάσεις τους να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΕ για να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

 

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ( του Γιώργου Μακρή)