Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών

02 7789666

Μετά την παραίτηση του πρώην Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, την αποδοχή από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αναγγέλλει σε «χηρεία» την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάση Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να είναι ο ίδιος Τοποτηρητής δείχνοντας την βαρύτητα που έχει στην Ελληνική Εκκλησία η Μητρόπολη μας.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου μαζί με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας.

Σύμφωνα με το panagiaepiskepsi.gr  με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου εκλέγουν δια μυστικής ψηφοφορίας τρεις υποψηφίους από τους εγγεγραμμένους στον κατάλογο προς Αρχιερατία Αρχιμανδρίτες που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση ή αλλιώς το λεγόμενο «τριπρόσωπο», δηλαδή οι τρεις επικρατέστεροι ανάλογα με τις ψήφους που συγκέντρωσαν. Από την δεύτερη ψηφοφορία θα εκλεγεί νέος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών ο πρώτος μεταξύ των τριών διά σχετικής πλειοψηφίας. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται ο έχων τα πρεσβεία της ιερωσύνης (δηλαδή αυτός που είναι παλαιότερος στην χειροτονία ως ιερέας).

Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς εψηφισμένος Θεοφιλέστατος θα δώσει το «μικρό μήνυμα» ενώπιον των Αρχιερέων. Στο μικρό μήνυμα ο εψηφισμένος ενώπιον του Μακαριωτάτου και των Μητροπολιτών εκείνη τη στιγμή και ενώ του έχει ανακοινωθεί η εκλογή του αποδέχεται και ευχαριστεί για την εκλογή.

Στη συνέχεια, θα μεταβούν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς, ο Αρχιγραμματέας, ο εψηφισμένος, κλήρος και λαός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη για το «μεγάλο μήνυμα».

Το «μεγάλο μήνυμα» έχει τελετουργικό χαρακτήρα και αφού προηγηθεί από τον εψηφισμένο μια μικρή ακολουθία στην συνέχεια ο Αρχιγραμματέας διαβάζει το πρακτικό εκλογής και ο εψηφισμένος αναγινώσκει ένα μικρό κείμενο που πλέον επίσημα αποδέχεται την εκλογή για την Μητρόπολη και διαβεβαιώνει ότι θα επιτελέσει με όλες του τις δυνάμεις τα καθήκοντα της διακονίας που του έλαχε και θα τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες.

Η ημέρα Χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών θα είναι η Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ήδη υπάρχει κινητοποίηση από της ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως ώστε να μεταβούν στην Αθήνα με ναυλωμένα λεωφορεία κληρικοί και Λαϊκοί για να αναφωνήσουν το «Άξιος».

 

.