Η Αθήνα δεν είναι…Τρίκαλα

Σαν την πολιτεία που έχει πάνω της τις επτά πληγές του Φαραώ, μοιάζει να είναι τα τελευταία χρόνια η Αττική. Παρόλο που εκεί έχει μαζευτεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, παρόλο που όλες οι αρχές και τα κέντρα αποφάσεων είναι εκεί, παρόλο που άτυπα έχει δημιουργηθεί ένα…κράτος των Αθηνών μέσα στο ίδιο το κράτος, εντούτοις δεν κατάφερε να ξεφύγει και να γλυτώσει από φυσικές καταστροφές, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια.

Σεισμοί, φωτιές, πλημμύρες, τώρα ήρθαν και τα χιόνια για να… δέσει το γλυκό. Αποσβολωμένοι όλοι παρακολουθήσαμε τα γεγονότα με την κακοκαιρία «Ελπίς» να εξελίσσονται στους δέκτες των τηλεοράσεων μας και σε όλα τα ΜΜΕ και πραγματικά όλοι αναρωτηθήκαμε σε τι χώρα ζούμε. Μια χώρα και ένα κράτος που δυστυχώς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει εξαρχής με επιτυχία οποιαδήποτε κρίση μπορεί να προκύψει, άσχετα με το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Συνήθως τα γεγονότα προηγούνται και το κράτος ακολουθεί. Και σ΄αυτή την περίπτωση με την «Ελπίδα», αφαλός και υπάρχουν καθυστερήσεις, ασφαλώς και υπάρχουν παραλείψεις, ασφαλώς και υπάρχουν λανθασμένοι χειρισμοί εκ μέρους της πολιτείας. Θα μου πείτε οι Αθηναίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως εμείς εδώ στην επαρχία. Και αυτό παίζει τον ρόλο του.

Εμείς εδώ στα Τρίκαλα, δόξα το θεό, την βγάλαμε «καθαρή» από χιόνι σ΄αυτή την περίπτωση. Άλλες φορές που έτυχε να τα βάλουμε με τον χιονιά, πλην των συνηθισμέ4νων προβλημάτων που δημιουργεί η χιονόπτωση, σπάνια είχαμε προβλήματα όπως αυτά της Αθήνας. Ίσως γιατί εδώ δεν έχουμε τον όγκο των αυτοκινήτων της Αθήνας. Ίσως γιατί είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με το χιόνι. Ίσως ακόμα γιατί εδώ υπάρχει ένας Χρήστος Μιχαλάκης και ίσως 1-2 ακόμη που αποτελούν εγγύηση στην αντιμετώπιση κάθε ακραίου καιρικού φαινομένου.

Να γιατί λοιπόν το κράτος των Αθηνών δεν είναι…Τρίκαλα! Γιατί πολύ απλά εδώ όλα είναι αλλιώς!