Η απότομη σκλήρυνση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό αλλάζει τα δεδομένα και προβληματίζει την Ευρώπη

Σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και για την συνοχή της Ε.Ε. μπορεί να έχει η απότομη σκλήρυνση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό.

Η γερμανική κυβέρνηση παρουσιάζει αύριο το νέο πακέτο για τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια, την ώρα που η πολυδιαφημισμένη συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση ανήκει στο παρελθόν αφού ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς δεν παρέστη χθες σε σχετική συνεδρίαση, θεωρώντας ανεπαρκή τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης Σολτς.

«Το μεταναστευτικό δεν λύνεται με μια συνέντεξη στην Bild» ανέφερε ο καγκελάριος Σολτς με ευθεία βολή κατά του Μερτς από το βήμα της βουλής. Παρ’ όλα αυτα, είπε ότι παραμένει ανοιχτός σε διάλογο με την αντιπολίτευση και στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τα σχέδια του γερμανικού υπ. Εσωτερικών υπό τη Νάνσι Φέζερ από τους Σοσιαλδημοκράτες περιλαμβάνουν συνοριακούς ελέγχους, περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου αλλά και ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες. Οι διαδικασίες ελέγχων θα διενεργούνται γρήγορα στα σύνορα από την αστυνομία, η οποία αποκτά ενισχυμένες αρμοδιότητες. Εκεί θα εξετάζεται δηλαδή ποια χώρα είναι αρμόδια, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, να χειριστεί την κάθε υπόθεση ασύλου, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία κέντρων κράτησης στα γερμανικά σύνορα.

Την κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνει η ανακοίνωση της υπ. Εσωτερικών για επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας από 16 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες. Πέραν της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, όπου ήδη ίσχυαν έλεγχοι, αυτοί τώρα επεκτείνονται στα σύνορα και με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δανία. Αντίστοιχοι έλεγχοι είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στη Γερμανία.

Το τελευταίο διάστημα οι ροές στην Ελλάδα από την Τουρκία εμφανίζονται αυξημένες, καθώς 11.835 μετανάστες αφίχθησαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε Κρήτη, Γαύδο, άλλα νησιά του Αιγαίου και τον Εβρο. Τα τρία προηγούμενα χρόνια οι αφίξεις κυμαίνονταν από 2.000 έως 4.660, ενώ το 2019-2020, χρονιές κρίσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έφθασαν τις 9.000-11.000.

fimotro.gr