Η απίστευτη οπερέτα με τον ΦΠΑ

rizos_

Γράφει:Δημήτρης Ρίζος

ΤΕΤΟΙΟ νούμερο επιθεώρησης της κυβέρνησης με τον ΦΠΑ δεν θα μπορούσε να σκαρώσει ούτε ο πιο ταλαντούχος επιθεωρησιογράφος!..
ΚΑΠΟΙΟΙ αρρωστημένοι κυβερνητικοί εγκέφαλοι, αφού κουτσούρεψαν μισθούς και συντάξεις, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν λεφτά επιδόθηκαν στην πιο εξωφρενική φορολογία!..
…Με αποκορύφωμα τον ΦΠΑ.
***
ΑΠΟ 1ης Σεπτεμβρίου, λοιπόν, στον ταλαίπωρο αυτόν τόπο θα ισχύουν πολλά παράδοξα, όπως:
* Ο ξένος τουρίστας, που θα θελήσει να φάει έξω λ.χ. ένα σουβλάκι, θα πληρώσει ΦΠΑ 23%… Αν το ίδιο σουβλάκι το φάει μέσα στο ξενοδοχείο, θα πληρώσει ΦΠΑ 13%!!!
* ΑΝ κάποιος παραγγείλει έξω έναν φραπέ, θα του βάλουν ΦΠΑ 23%… Αν τον παραγγείλει σ’ ένα ξενοδοχείο ή σε μια καφετέρια, ο ΦΠΑ θα είναι 13%!
***
ΜΕΓΑΛΗ η σύγχυση, λοιπόν, για επιχειρηματίες και καταναλωτές με τη… μεγαλοφυή σύλληψη των ανεγκέφαλων οικονομολόγων της κυβέρνησης Παπανδρέου. Είναι ζήτημα αν κατάλαβαν το μέτρο και πώς θα το εφαρμόζουν…
Την απορία του εκφράζει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εστιατόρων Γ. Τσάκος, που παρατηρεί:
«Οποιος είναι αλλοδαπός, τουρίστας, ο ΦΠΑ είναι στο 13%. Ο Ελληνας πρέπει να μείνει απ’ έξω, δεν είναι Ευρωπαίος ο Ελληνας. Θα πρέπει να φέρνεις μαζί σου κι έναν αλλοδαπό, να του κάνεις το τραπέζι, για να πληρώνεις λιγότερο».
***
ΣΤΟ «ψιλό» τούς παίρνουν και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, που γράφουν:
“…Οι Ελληνες τουρίστες ό,τι φάνε και ό,τι πιούνε –εντός ή εκτός ξενοδοχείου– θα το πληρώνουν με ΦΠΑ 23%!..”.
***
ΚΑΙ ενώ περιμέναμε να ξαναδεί η κυβέρνηση τον παρανοϊκό ΦΠΑ, με χθεσινή εγκύκλιο μπέρδεψαν περισσότερο τα πράγματα – όπως θα διαβάσετε και στο σημερινό ρεπορτάζ του «Αδέσμευτου». Που έχει για τίτλο «Κάθε μπουκιά και διαφορετικός ΦΠΑ… Η φέτα με 13%, αλλά η τυρόπιτα και το σουβλάκι με 23%!..».
(Πληρώνουμε κάτι παραπάνω, αλλά μας διασκεδάζουν!..).