Συνεχίζονται οι αναφορές στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου και στις γνωστές αντιπαραθέσεις με προφανή σκοπιμότητα.
Ίσως η πραγματική αποτύπωση των γεγονότων διευκολύνει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
– Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώθηκαν τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο απ’ όπου ουσιαστικά απουσίαζε ο Τρικαλινός λαός.
Πρώτο συμπέρασμα: Οι πολίτες συμμετέχουν μαζικά μόνο σε ενωτικές πρωτοβουλίες κι είναι απογοητευτικό που οι όποιες ηγεσίες αρνούνται να συνυπάρξουν η να κάνουν ανακωχή ακόμη και για να τιμήσουν την θυσία των ηρώων τους.
– Δεν υπήρξαν επιθέσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά εναντίον του εκπροσώπου πολιτικού κόμματος που θεσμικά προσήλθε εκ μέρους χιλιάδων μελών και ψηφοφόρων του κόμματος του να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Η εμπλοκή των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στις λεκτικές αντιπαραθέσεις έγινε με δική τους πρωτοβουλία για να υπερασπιστούν το δικαίωμα του απλού ψηφοφόρου ενός κόμματος να κινείται και να εκφράζεται ελεύθερα, να μην προβοκάρεται, να μην υβρίζεται, να μην απειλείται.
Ηταν το ελάχιστο που θάπρεπε να πράξουν τα όποια πολιτικά στελέχη και μάλιστα στην εκδήλωση τιμής της θυσίας για Ελευθερία και Δημοκρατία, αν και το επικοινωνιακώς ορθόν στην γεμάτη κυνισμό εποχή μας θα ήταν να κρυφτούν ώστε να μην συμπεριληφθούν στο «κάδρο των επεισοδίων».
Δεύτερο συμπέρασμα: Τα πολιτικά πρόσωπα δεν κρύβονται.
– Οι όποιες λεκτικές αντιπαραθέσεις προκλήθηκαν όταν πέντε – έξι συμπολίτες μας που εκπροσωπούσαν κατά δήλωση τους την Πρωτοβουλία Τρικαλινών Πολιτών
( το γιατί αυτοί οι Τρικαλινοί πολίτες έστειλαν αντιπροσώπους να τιμήσουν το Πολυτεχνείο και δεν έδειξαν το σεβασμό να το τιμήσουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως θα παραμείνει ερώτημα) παρ΄ότι θα διοργάνωναν το βράδυ ξεχωριστή εκδήλωση, αφού απόλαυσαν τα προνόμια της Δημοκρατίας να συμμετέχουν ανοίγοντας μάλιστα την εκδήλωση με μια προκλητική ομιλία του εκπροσώπου τους την οποία ουδείς χειροκρότησε αλλά όλοι σεβαστήκαμε ακούγοντας την, διαφώνησαν στο δικαίωμα του θεσμικού εκπροσώπου των μελών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει στεφάνι αποτίνοντας φόρο τιμής στους Νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Η διαφωνία τους εκφράστηκε με βρισιές, τραμπουκισμούς, προσβλητικά συνθήματα και εντάθηκε όταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ πολύ ευγενικά τους ρώτησε γιατί τον προσβάλλουν.
Οι πεποιθήσεις του καθένα ακόμη κι αν αποτελεί μια μικρή μειοψηφία οφείλουν να γίνονται σεβαστές. Αυτό όμως προϋποθέτει δημοκρατική ευαισθησία και δεν έχει σχέση με καθωσπρεπεισμούς και σαβουαρ βιβρ όπως αντέτεινε κάποιος συμπολίτης σε ραδιοφωνική εκπομπή για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις.
Δεν περιποιεί τιμή σε όσους προσπαθούν να κοντύνουν τους αγώνες του λαού μας ταυτίζοντας τους με τους δικούς τους τραμπουκισμούς. Το μεγαλείο της ψυχής των ηρώων του Πολυτεχνείου δεν χωράει στην δική τους μικροψυχία.
Τα σύνθημα « η χούντα δεν τελείωσε το 73» αποτελεί προσβολή για ολόκληρο τον ελληνικό λαό και προσπάθεια εξαγνισμού της χούντας των συνταγματαρχών όταν εξομοιώνεται με ένα όποιο κόμμα της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.
Τρίτο συμπέρασμα: Ανάμεσα στο φασισμός η Δημοκρατία και Ελευθερία κάποιοι ανέδειξαν το φασισμό
– Η ταύτιση των στελεχών και των ψηφοφόρων με την κυβέρνηση του κόμματος τους είναι επικίνδυνη λογική. Αυτή η λογική συνδέεται με τις κρατικοδίαιτες αντιλήψεις που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας μας όπου το κυβερνών κόμμα έπαιρνε ως λάφυρο το κράτος και μέσω αυτού συγκυβερνούσε. Αυτό ούτε ως λογική ούτε ως πρακτική ισχύει από το 2009. Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση με την έννοια ότι δεν διαμορφώνει πολιτικές. Εξάλλου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η κρίση δεν εφαρμόζονται ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις ΠΑΣΟΚ, γιαυτό προέκυψε και η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης υπό του Λουκά Παπαδήμου
Τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν έλθει η ώρα θα λογοδοτήσουν και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ για την θετική η αρνητική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Ποτέ όμως δεν ρωτήθηκαν τα κομματικά στελέχη, πόσο μάλλον οι ψηφοφόροι για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Είναι αδιανόητο να ενοχοποιούνται στελέχη και ψηφοφόροι ενός κόμματος που δεν συμμετέχουν στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας ούτε καν στην διαμόρφωση της πολιτικής της πόσο μάλλον όταν σε πολλές περιπτώσεις διαφωνούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική την οποία και εκφράζουν δημόσια.
Τέταρτο συμπέρασμα: Έστω και ως παράπλευρη απώλεια επιτέλους έχουμε για πρώτη φορά διαχωρισμό κυβέρνησης – κόμματος
– Η τακτική λοιπόν της ταύτισης και ενοχοποίησης κάθε πολίτη που πιστεύει στις ιδεολογικές αρχές και πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούν απλά και μόνο στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων με την δημιουργία εντυπώσεων και στην προσωπική προβολή κάποιων μέσω της διαίρεσης των πολιτών.
Γιατί κάποιοι μέσα στους πολλούς παραμένουν άγνωστοι, στις μειοψηφίες όμως μπορούν και ξεχωρίζουν. Και για να παίξουν την επόμενη στα ΜΜΕ προϋπόθεση είναι να ξεχωρίσουν έστω και με βρισιές, τραμπουκισμούς και άδικες συμπεριφορές.
Το ερώτημα είναι : τα ΜΜΕ που έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης και εν πολλοίς την διαμόρφωση της κοινής γνώμης ποια διάσταση των γεγονότων προβάλλουν;
Τρίκαλα 23/11/2011
Λώρεν Κασσοπούλου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ