Η ακροδεξιά οδηγεί την ΕΕ στο μεταναστευτικό

Ο Σολτς παραβιάζει τη Συνθήκη Σένγκεν, ο Μακρόν συνομιλεί με την Λεπέν, η Μελόνι «αποθηκεύει» μετανάστες στην Αλβανία, ο Τουσκ καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τους διευκολύνει.
 

Οταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει ότι η χώρα της αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο μεταναστευτικό, έχοντας εγκαινιάσει τους καταυλισμούς αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, δεν τρολάρει τους προοδευτικούς ομολόγους της. Τους απευθύνεται με σοβαρότητα για να τους δείξει ότι στις Βρυξέλλες δεν την ανέχονται απλώς, τη σέβονται και την ακολουθούν.

Την ιδέα «εξαγωγής» μεταναστών σε τρίτες χώρες έναντι αμοιβής υλοποίησε πρώτα η Βρετανία επιλέγοντας την Ρουάντα, αλλά η κυβέρνηση των Εργατικών έχει δεσμευτεί ότι θα ακυρώσει τον νόμο των Τόρις. Η Τζόρτζια Μελόνι κατάφερε να συνεργαστεί με τον Εντι Ράμα, βοηθώντας τον για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας-ΕΕ, παρά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης. Και αφού ξεκίνησε η λειτουργία αυτών των καταυλισμών, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, προαναγγέλλει την προώθηση του μοντέλου Μελόνι ως κεντρική πολιτική της ΕΕ!

Αποκλείεται να διαμαρτυρηθεί ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας Ο. Σολτς, ο οποίος υπό την πίεση της ακροδεξιάς στη χώρα του επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους έχοντας την απόλυτη στήριξη της Κομισιόν. Ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα φέρει αντίρρηση, αφού είναι απορροφημένος από την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με την Λεπέν για την προώθηση ενός νέου, αυστηρότερου, ν/σ για το μεταναστευτικό. Ακόμη και αν υψώσει ανάστημα ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ, δεν θα του δοθεί περισσότερος χώρος απ όσο στον Πολωνό ομόλογό του Ντ. Τουσκ, ο οποίος θέλει να καταργήσει το δικαίωμα στην αίτηση ασύλου για όσους εισέρχονται στη χώρα του από τη Λευκορωσία. Το επιχείρημά του ότι ο Πούτιν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό φαίνεται πως γίνεται αποδεκτό από τις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Βασικό θέμα στη συζήτηση των ηγετών θα είναι η αναζήτηση τρόπων για αύξηση των επιστροφών μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής τους (επομένως και στην Ελλάδα) και στις χώρες προέλευσής τους εφόσον δεν τους χορηγηθεί άσυλο.

Η Γερμανία πιέζει περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για ανάσχεση των δευτερογενών ροών για λόγους περισσότερο συμβολικούς παρά ουσιαστικούς. Θέλουν δηλαδή να βάλουν μετανάστες στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα, όχι γιατί αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης μεταναστών σε περιοχές αλλά για να στερήσει επιχειρήματα από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία που επενδύει στην ξενοφοβία.

Θέση της Αθήνας είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των δικτύων διακίνησης μεταναστών και να αναλάβουν όλες οι χώρες της ΕΕ το βάρος που τους αναλογεί, να ισχύσει δηλαδή η ποσόστωση που δεν ίσχυσε ποτέ, γιατί οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά αρνούνται πεισματικά.

Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ προεξοφλούν ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα είναι συγκρουσιακή, χωρίς να αναληφθούν οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι στη βάση εκλογικών σκοπιμοτήτων και βραχυπρόθεσμων κομματικών υπολογισμών.

dnews.gr