Η αυτοδυναμία είναι πιθανή, αλλά όχι δεδομένη

Η μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια βεβαιότητα στους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη ότι μπορούν και να «χαλαρώσουν». Αυτό συν το γεγονός ότι η επόμενη βουλή θα έχει κατά πάσα πιθανότητα 7 κόμματα, δημιουργούν συνθήκες που δεν μοιάζουν με αυτές της προηγούμενης Κυριακής. Σε αυτά συνυπολογίστε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα … σταυροφόρων! Η εκλογή των βουλευτών με λίστα δημιουργεί την αίσθηση σε αρκετά στελέχη του κόμματος ότι η αποστολή τους τελείωσε…

Η αυτοδυναμία είναι πιθανή, αλλά όχι δεδομένη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να πείσει γι αυτό. Ότι χρειάζεται να μην χαθεί ούτε μια ψήφος για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Ότι είναι απαραίτητο να τον ψηφίσουν και πάλι εκείνοι που τον ψήφισαν την Κυριακή. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση και να μην χρειαστεί να πάμε και σε μία Τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Κι η μεγάλη δυσκολία του κ. Μητσοτάκη θα είναι να κινητοποιήσει τον κομματικό του μηχανισμό. Η ΝΔ δεν έχει την οργάνωση ενός αριστερού κόμματος. Τα στελέχη δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι θα πέσουν στη φωτιά. Πρέπει κανείς να τους πείσει. Και ναι μεν η μάχη του σταυρού κινητοποιεί δυνάμεις και κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά η έλλειψη «σταυροφορίας» μπορεί και να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την «κοινή προσπάθεια».

Να μην θεωρούμε την αυτοδυναμία δεδομένη, επειδή δεν είναι. Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να φέρει πίσω στις κάλπες οπαδούς του κ. Τσίπρα που απείχαν συνειδητά από τις κάλπες της 21η Μαίου και αντίστοιχα η βεβαιότητα της νίκης για τον κ. Μητσοτάκη να οδηγήσει στις παραλίες αρκετούς ψηφοφόρους του.

Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να μείνουν εκτός Βουλής η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Η μεν Νίκη θα προσελκύσει ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και μπορεί να μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας, ενώ η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει έτοιμο στο τραπέζι της και για άμεση κατανάλωση τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Βαρουφάκη. Οι έδρες που είδαμε, λοιπόν, την Κυριακή είναι το αποτέλεσμα μιας πεντακομματικής Βουλής. Μία Βουλή με επτά κόμματα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Αν η ΝΔ θέλει να είναι κυβέρνηση για άλλα τέσσερα χρόνια θα πρέπει τα στελέχη της να αφήσουν τα χωρατά και να πέσουν στην μάχη. Σαν να ξεκινάνε από την αρχή. Στις 21 Μαΐου υπήρξε μια μεγάλη νίκη. Πάει αυτή, πέρασε…

liberal.gr