H τρύπα του όζοντος φέτος είναι η μικρότερη εδώ και τρεις δεκαετίες

Η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική φέτος θα μπορούσε να είναι μια από τις μικρότερες που έχουν παρατηρηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες. σύμφωνα με επιστήμονες.

Παρατηρήσεις του στρώματος του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας καταδεικνύουν ότι η λεγόμενη «τρύπα» δεν έχει ανοίξει το 2019 με τους ρυθμούς που συνέβαινε άλλες χρονιές. Η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS) αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή είναι αρκετά κάτω από το ήμισυ της έκτασης, που παρατηρείται συνήθως στα μέσα Σεπτεμβρίου. Επιπλέον είναι μακριά από τον πόλο.

Η  περιοχή της βαθιάς αραίωσης καλύπτει μόλις πάνω από πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πριν από ένα χρόνο ήταν μεγαλύτερη ​​από 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, αν και το 2017 ήταν λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το αέριο συνεχώς παράγεται και καταστρέφεται στη στρατόσφαιρα, περίπου 20-30 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Σε μια ατμόσφαιρα χωρίς ρύπους, αυτός ο κύκλος παραγωγής και αποσύνθεσης βρίσκεται σε ισορροπία. Όμως, οι χημικές ουσίες που περιέχουν χλώριο και βρώμιο που απελευθερώνονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα δεν έχουν εξισορροπεί τη διαδικασία, με αποτέλεσμα την απώλεια όζοντος. Αυτή τείνει να είναι μεγαλύτερη τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο υπέγραψαν οι κυβερνήσεις το 1987, προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση απαγορεύοντας την παραγωγή και χρήση των πλέον επιβλαβών χημικών ουσιών.

Οι επιστήμονες λένε ότι ενώ η αραίωση φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από το φυσιολογικό, ανεκόπη από ένα ξαφνικό γεγονός που αύξησε τις θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα κατά 20-30 βαθμούς. Αυτό αποσταθεροποίησε τη διαδικασία καταστροφής του όζοντος.

Ο Richard Engelen αναπληρωτής επικεφαλής της CAMS κάνει λόγο για ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά προειδοποιεί να μην υπάρξει εφησυχασμός. «Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι πρέπει να το δούμε αυτό ως μια ενδιαφέρουσα ανωμαλία. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το τι το προκάλεσε» τόνισε στο BBC. .

«Δεν σχετίζεται πραγματικά με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, όπου προσπαθήσαμε να μειώσουμε το χλώριο και το βρώμιο στην ατμόσφαιρα, αλλά με ένα δυναμικό γεγονός: Ο άνθρωποι προφανώς θα θέτουν ερωτήματα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, αλλά εμείς απλά δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC