H Tρόικα λύγισε, η κυβέρνηση γλύτωσε την πολιτική κρίση

 

 

samaras_copy

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε νυχτερινό συμβιβασμό για το συνολικό πακέτο, εκτός από το αγκάθι των εργασιακών, αναγκάστηκε η Τρόικα μετά τον χθεσινό μαραθώνιο επαφών μεταξύ του Πρωθυπουργού, των κυβερνητικών εταίρων και των δανειστών.

Ο πυρετός ανέβηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις όταν οι αρχηγοί των κομμάτων της συμπολίτευσης ενημερώθηκαν για τις απαιτήσεις της Τρόικα στα εργασιακά θέματα, οι οποίες έτειναν να εξελιχθούν σε ναυάγιο παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις του τελευταίου τετραημέρου.

Οι διαφωνίες προέκυψαν για τη μείωση των αποζημιώσεων για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα κατά 50% και η κατάργηση των τριετιών που απαιτούσε η Τρόικα. Οταν ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκαν να ψηφίσουν μέτρα που θα περιελάμβαναν αυτές τις ρυθμίσεις το κλίμα βάρυνε και η ένταση έφτασε στο απροχώρητο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τόμσεν : Θα γυρίσουμε όταν τα βρουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Η Τρόικα, σε αυτό το σημείο, έφτασε μάλιστα να απειλήσει ότι αποχωρεί και θα επιστρέψει όταν τα βρουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Την απειλή αυτή μετέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να πάει στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη χωρίς να έχει τίποτα στα χέρια του και με τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε ωστόσο στον κ. Σαμαρά μια λύση στο αδιέξοδο των εργασιακών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τότε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και του πρότεινε τη λύση. «Βαγγέλη θα δεχόσουν να υπάρξει μείωση των αποζημιώσεων στους πολύ υψηλόμισθους-με μισθό άνω των 3.000 ευρώ;» ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το ίδιο τηλεφώνημα έκανε και στον Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε θετικά, με το επιχείρημα ότι πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα παίρνουν ελάχιστοι μισθωτοί στην Ελλάδα και πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε επί της ουσίας ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις.

Ας σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρήκε αυτή την πρόταση συμβιβασμού με την Τρόικα στα εργασιακά άφησε να διαφανεί η ενόχλησή του για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος δεν είχε καμία αντιπρόταση στις απαιτήσεις των δανειστών.

«Το υπουργείο Οικονομικών που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία. Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ’ευχήν» είπε.

Ανακούφιση στην κυβέρνηση

Ετσι, η συμφωνία, που αποτελεί σαφώς σημαντικό «όπλο» στα χέρια του Ελληνα Πρωθυπουργού εν όψει των δύο κρίσιμων Συνόδων στις οποίες θα παραστεί σήμερα και αύριο (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), «κλείδωσε» ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις που υπήρξαν στα εργασιακά.

Η Τρόικα αποδέχθηκε τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς για τις τριετίες, θέμα στο οποίο δεν θα υπάρξει μεταβολή, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις εξετάζεται η φόρμουλα να επιβληθεί πλαφόν 12 μισθών ως ανώτατο ποσό που θα καταβάλλεται σε περίπτωση απόλυσης ή η αποζημίωση να υπολογίζεται για μηνιαίο μισθό μέχρι 3.000 ευρώ.

Μετά και από αυτήν τη συμφωνία υπήρξαν με διαφορά λίγων λεπτών οι δημόσιες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα και του Πολ Τόμσεν, οι οποίοι μίλησαν -για πρώτη φορά- για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, επεσήμανε ότι «το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών παραμένει εν ισχύ».
Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει θετική αναφορά για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων ότι εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία θα εκταμιευθεί το ταχύτερο δυνατόν η επόμενη δόση και θα γίνει αποδεκτό και το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στουρνάρας έχει ανακοινώσει πρόσφατα ότι αμέσως μόλις είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας θα συνεδριάσει ένα έκτακτο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, που θα δώσει και τυπικά το πράσινο φως για την καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και αμέσως μετά το «πακέτο» των μέτρων θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

iefimerida.gr