Μια ξεχωριστή λογοτεχνική και πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη, τη δύναμη και την παράδοση ήταν η παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Θοδωρή Δεύτου «Γυναίκες από ατσάλι» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μουσείο Τσιτσάνη από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων, την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
Σε ένα υφαντό ιστορίας και μύθου, τέσσερις γυναίκες κεντούν τη μοίρα τους, με νήματα την αντοχή και την αγάπη. Από τις ηλιόλουστες ακτές του Πόντου, τα άγρια βουνά της Ηπείρου και τους πολυσύχναστους δρόμους της Σμύρνης, ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες για να συναντήσουν το πεπρωμένο τους. Γυναίκες που στάθηκαν στο σταυροδρόμι της ελληνικής ιστορίας αλλά και της δικής τους μοναδικής διαδρομής. Γυναίκες από ατσάλι, που δεν λύγισαν μπροστά στις προκλήσεις, αλλά κράτησαν ως το τέλος τη δύναμη της ψυχής τους σαν ασπίδα, σαν φάρο που τις οδηγούσε μέσα στις πιο σκοτεινές νύχτες να ξανασηκωθούν κάθε φορά που έπεφταν.
Ευτυχία: Οι σφαίρες των Ιταλών στόχευσαν τα όνειρά της την πρώτη μέρα του Πολέμου.
Σοφία: Μια σκληρή πορεία ζωής από τα βάθη της Ανατολής μέχρι την αγκαλιά της μάνας Ελλάδας.
Εραστή: Το λουλούδι μιας νεανικής αγάπης που μένει αμάραντο στη δίνη της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Θεανώ: Ένας έρωτας στα απομεινάρια του Ολοκαυτώματος, πέρα και πάνω από θρησκείες, προκαταλήψεις και λογική.
Αναφερόμενη στην ιστορία της Εραστής η εκπαιδευτικός κ. Αθανασία Τσιοτινού σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μεγάλη τιμή για την πόλη μας, τα Τρίκαλα, η αναφορά της στο βιβλίο Γυναίκες από ατσάλι. Τα Τρίκαλα δεν αποτελούν, απλά, ένα σταθμό στη ζωή της Εραστής αλλά είναι και ο τόπος όπου βρίσκονται μετά από έξι χρόνια οι δύο αγαπημένοι. Ο συγγραφέας ζωγραφίζει με τα πιο ζωντανά χρώματα τους ανθρώπους που συναντάει η ηρωίδα μας στα Τρίκαλα. Άνθρωποι καλόψυχοι, φιλότιμοι, αξιόλογοι που συμπαραστέκονται, συμπάσχουν, νοιάζονται και βοηθάνε ηθικά και οικονομικά την Εραστή. Από τις σελίδες του βιβλίου κάνει και ένα «μουσικό» πέρασμα ο πατέρας του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, Βασίλη Τσιτσάνη, τσαρουχάς στο επάγγελμα, καθώς και ο ίδιος ο Βασίλης Τσιτσάνης, νεαρός, πριν φύγει από τα Τρίκαλα για να πάρει το δρόμο προς την καταξίωση και τη δόξα.
Εραστή, η Μικρασιάτισσα γυναίκα από ατσάλι που θα μας μαγέψει. Μια αληθινή ιστορία αγάπης, μια αληθινή ιστορία ζωής που θα συγκλονίσει τον αναγνώστη. Ο κ. Δεύτος με το γνωστό του γλαφυρό, λιτό και συνάμα περίτεχνο τρόπο μας παραδίδει μια συγκλονιστική μαρτυρία που θα κατακτήσει την καρδιά και την ψυχή και του πιο δύσκολου αναγνώστη. Ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του συγγραφέα και ας καταδυθούμε στην ιστορία της πατρίδας μας με τα μάτια και «όχημα» την όμορφη, καλλιεργημένη, ερωτεύσιμη και αξιαγάπητη Εραστή».
Από την πλευρά του ο ψυχίατρος κ. Αχιλλέας Οικονόμου τόνισε: “Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που έχει μια πολυδιάστατη προσέγγιση στο θέμα του πώς ζούσαν αρκετές γυναίκες σε μια μεγάλη χρονική περίοδο που αρχίζει από τον 19ο αιώνα και φτάνει μέχρι το τέλος του 20ου, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τα ιστορικά γεγονότα που υπάρχουν παράλληλα με τις ζωές τους, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο γιατί βλέπουμε το πώς μια γυναίκα δεν είναι μόνο στυλοβάτης όχι μόνο της οικογένειας που γνωρίζουμε όλοι αλλά είναι και ένας κρίκος που συνδέει γενιές και πολιτισμούς και είναι επίσης ένα βασικό, πυρηνικό στοιχείο ύπαρξης του έθνους και συνέχισής του”.
Για το βιβλίο μίλησε επίσης η κ. Μαρία Ηλιάδου, εκπαιδευτικός, αποσπάσματα από το έργο διάβασε η κ. Βάσω Γκουγκαρά, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Βασίλης Φουντανόπουλος, δικηγόρος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών.
Η βραδιά εμπλουτίστηκε με:
Παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου από μέλη της Ευξείνου Λέσχης και Ηπειρώτικους χορούς από το χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών ενώ στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.