H παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας καταγγέλει

Εδώ και μέρες η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε προς ένταξη στο δημοτικό συμβούλιο πλαίσιο μέτρων για την οικονομική στήριξη μικροεπαγγελματιών, αγροτοκτηνοτρόφων, εργαζομένων αλλά και όλων των νοικοκυριών του δήμου μας από τις συνέπειες της πανδημίας.

Επίσης πρότεινε μια σειρά μέτρων για την διεκδίκηση πόρων και προσωπικού για την στήριξη του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας και μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η δημοτική αρχή ωστόσο, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τις λαϊκές οικογένειες αρνείται ακόμα και την συζήτηση για τα μείζονα θέματα που θέσαμε, πόσο μάλλον να διεκδικήσει την εφαρμογή τους, τη στιγμή που πολλά από τα μέτρα που προτείνουμε αποτελούν και αιτήματα σωματείων και φορέων εργαζομένων. Καλούμε το λαό του δήμου μας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας

Στεργίου Ευαγγελία

Βανακάρα Αφροδίτη

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΝΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με την επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στο σχολείο η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας Ευαγγελία Στεργίου περιόδευσε στα στις σχολικές δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φαρκαδόνα. Η περιοδεία αφορούσε το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση και τα μέτρα προστασίας των μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στο σχολείο και οι υπόλοιποι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έγινε γόνιμη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την τροπολογία που επιβάλει την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω κάμερας,  για το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που έχει κατατεθεί, για τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά στα μέτρα προστασίας της υγιεινής των μαθητών και εκπαιδευτικών καταγράφουμε τον έντονο προβληματισμό μας καθώς οι συμβασιούχες καθαρίστριες πιάνουν δουλειά μετά την αποχώρηση των μαθητών. Ηπρακτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή από πλευράς δήμου μόνο ως «μπαλώματα» μπορεί να χαρακτηριστεί γιατί έγινε μετακίνηση καθαριστριών και από τα κλειστά σχολεία, προκειμένου να απολυμαίνουν στα Λύκεια δύο φορές κατά το διδακτικό ωράριο, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου παιδείας. Τι θα συμβεί όταν επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και Λύκεια σε λίγες μέρες όπως και τα σχολεία της προσχολικής εκπαίδευσης και της πρωτοβάθμιας στις αρχές του Ιούνη ή όλα τα σχολεία τον Σεπτέμβρη; Να σημειώσουμε επίσης ότι οι  συμβασιούχες καθαρίστριες αμείβονται με τις αίθουσες που καθαρίζουν και όχι με το ωράριο. Σύμφωνα με τα παραπάνω ο μόνος τρόπος επιτυχούς αντιμετώπισης των ζητημάτων της υγιεινής των μαθητών και εκπαιδευτικών είναιοι συμβασιούχες καθαρίστριες να μονιμοποιηθούν ώστε το ωράριό τους να μετατραπεί σε πλήρες και να βρίσκονται στα σχολεία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Τέλος να τονίσουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους για τις σχολικές επιτροπές είναι ήδη πενιχρή καθιστώντας αξεπέραστα μια σειρά ζητημάτων για υποδομές και υλικά. Τώρα απαιτείται ο εφοδιασμός των σχολικών μονάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με μέσα καθαριότητας, αντισηψίας και ατομικής προστασίας και για αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση και να μην μεταφερθεί το βάρος στις υποχρηματοδοτημένες σχολικές επιτροπές.