Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, Ιούνιο, Ιούλιο και τον Αύγουστο, που το γάλα είναι πιο «παχύ», δηλαδή έχει περισσότερα λιπαρά, φτιάχνεται ο καλύτερος τραχανάς και απλώνεται στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο για να ξεραθεί. Έτσι, η Νεκταρία Κοκκινάκη φτιάχνει την πιο νόστιμη τραχανόπιτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Υλικά – τραχανόπιτα
- 150 γρ. γλυκός τραχανά Λαμίας
- 400 ml γάλα φρέσκο
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό
- 350 γρ. φέτα
- Ξύσμα από 1 λεμόν
Για άλειμμα
- 100 ml γάλα
- 1 αυγό
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το βούτυρο, προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και το ξύσμα λεμονιού, προσθέτουμε τα 200 γραμμάρια από τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το μείγμα, ρίχνουμε την υπόλοιπη φέτα θρυμματισμένη σε όλη την επιφάνεια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το γάλα και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 – 45 λεπτά στις αντιστάσεις.